Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Konšpirátori môžu jasať, na svete je ďalšia "skutočná pravda": Za Islamským štátom je Mossad a CIA!

Islamský štát
Islamský štát (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Všetko má svoj alternatívny príbeh, takmer celá história. Niečo sa spraví naoko, no stojí za tým niekto iný, prípadne spolu súvisia veci, ktoré na prvý pohľad nemajú nič spoločné. Pri najnovšej teórii o Islamskom štáte sa však konšpirátori prerátali. Muž, ktorý mal všetko odhaliť, nikdy nič podobné nepovedal.

Český spravodajský portál iDnes sa venoval teórii o tom, že lídrom Islamského štátu je Abú Bakr al-Bagdádi, v skutočnosti agent Mossadu, čiže izraelskej tajnej služby, ktorého skutočné meno je Šimon Eliot. Islamský štát je tak v skutočnosti židovsko-americko-britská konšpirácia, ktorá má za úlohu nahnať všetkých islamistov na jedno miesto, obrátiť ich proti moslimom a destabilizovať už aj tak vratký Blízky východ.

S touto teóriou mal podľa všetkého vyrukovať dôveryhodný zdroj – Edward Snowden, muž, ktorý oboznámil svet s americkými sledovacími programami. Viacero "nezávislých" webov (Bahrajn, Kanada, Česko) túto teóriu prebralo, no nikto nedisponuje citátom, dokumentom či videom, v ktorom by Snowden niečo podobné tvrdil.

Ba čo viac, Snowden sám, ako aj novinár menom Glenn Greenwald, ktorý jeho tvrdenia sprostredkováva verejnosti, zhodne tvrdia, že „Sú to absolútne nezmysly.“ Podobne sa vyjadril aj jeho právnik Ben Wizner. Ani iné zdroje, na ktoré sa táto konšpiračná teória odvoláva, nie sú potvrdené, napríklad údajné materiály iránskej tajnej služby. Na Blízkom východe sa však posledné týždne môže pochváliť veľkou popularitou. Tému rozoberajú popredné televízie predovšetkým v Iráne.

Zdravý sedliacky rozum dáva teórii ďalší úder. Veď keby tisíce bojovníkov Islamského štátu zistili, že ich vodca al-Bagdádi je izraelský agent, zrejme by tento muž medzi nimi dlho neprežil. Bez dôkazov teda majú ľudia uveriť, že Islamský štát vznikol na popud Američanov a Židov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu