Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Japonsko požiadalo Rusko o odklad Putinovej návštevy

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

TOKIO/MOSKVA - Japonská vláda vyhovela požiadavke Washingtonu a v súvislosti s vyostrením vzťahov Ruska a Západu kvôli kríze na Ukrajine preložila návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina z jesene na jar budúceho roku, informovala dnes ukrajinská redakcia spravodajskej spoločnosti BBC.

Japonský premiér Šinzó Abe sa však s Putinom stretne v novembri na summite Ázijsko-tichomorského hospodárskeho spoločenstva (APEC) v Pekingu.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti Spojené štáty neprejavili pochopenie pre záujem Japonska o Putinovu návštevu v pôvodnom, jesennom termíne. RIA Novosti pripomína, že Japonsko sa v zahraničnej politike opiera o USA. Agentúra však dodáva, že japonský premiér trvá na pokračovaní dialógu s Ruskom, čo potvrdil aj minulú nedeľu v telefonickom rozhovore s Putinom.

Termín jarnej návštevy Putina v Japonsku ešte nie je presne určený. Japonská strana uviedla, že záležitosť sa vyrieši "v závislosti od komplexného preskúmania rozličných faktorov". 

Neznámy je aj termín návštevy japonského ministra zahraničných vecí Fumia Kišidu v Rusku, ktorá má predchádzať Putinovej ceste do Tokia. Pôvodne mal Kišida do Moskvy zavítať túto jar, ale kvôli situácii na Ukrajine bol termín pracovnej návštevy preložený na iný, presnejšie neurčený termín.

V súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine a podozrením, že Rusko do nej aktívne zasahuje, Japonsko v auguste uvalilo na Rusko sankcie, ktorých súčasťou bolo zmrazenie majetku jednotlivcov či skupín priamo zapojených do ruskej anexie Krymu či v súvislosti s krízou na Ukrajine. 

Tokijská vláda najnovšie zvažuje, že na Rusko uvalí ďalšie sankcie v podobe sprísnenia obmedzení na finančné a energetické transakcie, aby sa japonské sankcie vyrovnali opatreniam USA a Európskej únie. Ruské ministerstvo zahraničných vecí netají sklamanie z postupu Japonska. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu