Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci budú pokračovať v diskusii k Ukrajine

BRATISLAVA - Dokončenie diskusie k situácii na Ukrajine a prerokovanie šestice návrhov nezaradeného poslanca Alojza Hlinu čaká zákonodarcov na 37. schôdzi, ktorá bude tretím týždňom pokračovať dnes deviatym rokovacím dňom.

Konečnú podobu uznesenia k Ukrajine pripravili výbory pre zahraničné veci a európske záležitosti. "NR SR podporuje všetko úsilie medzinárodného spoločenstva, ktorého cieľom je dosiahnutie mierového riešenia konfliktu na juhovýchode Ukrajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení. Poslanci vítajú dohodu z Minska medzi ukrajinskou vládou a povstalcami z Doneckej a Luhanskej oblasti a apelujú na všetkých účastníkov konfliktu, aby ju dodržiavali. "NR SR od začiatku podporuje diplomatické riešenie súčasnej situácie na Ukrajine dohodou medzi Ukrajinou, Ruskou federáciou, Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými rešpektujúc zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny,“ vraví dokument. 

Slovensko si podľa vyhlásenia úprimne praje, aby bola Ukrajina slobodná demokratická a prosperujúca krajina a chce s ňou v budúcnosti rozvíjať spoluprácu vo viacerých oblastiach. Zároveň bude podporovať jej európsku integráciu. „Avšak iba občania Ukrajiny ako zvrchovaný suverén v krajine môžu a musia slobodne rozhodnúť o zahraničnopolitickom smerovaní svojej krajiny,“ píše sa vo vyhlásení. 

Členovia výborov nakoniec hlasovaním vypustili z vyhlásenia posledný odsek. Ten vyzýval Rusko, aby prispelo k stabilizácii a deeskalácii situácie a rešpektovalo územnú celistvosť Ukrajiny. Zamietli aj návrh predsedu Zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja (Most-Híd), aby z textu vypustili zmienku o Spojených štátoch amerických. Tie podľa neho nie sú súčasťou konfliktu. Podľa predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) je podobná zmienka aj vo vyhláseniach iných stredoeurópskych štátov a je dobré, že sa naše stanovisko zhoduje so susedmi. 

Opozičný Alojz Hlina navrhuje v novele zákona o ochrane prírody a krajiny zriadiť funkciu environmentálneho ombudsmana. Návrhom novely zákona o dani z pridanej hodnoty chce zasa nezaradený poslanec zlacniť exekučné konania pre dlžníkov. Právna norma má oslobodiť súdnych exekútorov od dane z pridanej hodnoty, ale len v prípadoch, keď vykonávajú exekúciu voči fyzickej osobe, ktorá nie je podnikateľom. Hlina rovnako presadzuje zníženie DPH na čerstvé potraviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu