Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nové sankcie sú odvolateľné, ak prímerie na Ukrajine bude skutočné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes potvrdila, že sankcie proti Rusku, ktoré majú byť prijaté v priebehu dnešného dňa sú "reverzibilné", čiže môžu byť stiahnuté ak sa potvrdí účinné uplatnenie prímeria na východe Ukrajiny.

Informáciu novinárom akreditovaným v Bruseli potvrdila hovorkyňa EK Pia Ahrenkilde-Hansenová. "Môžeme rozšíriť (balík sankcií), alebo ho obmedziť vzhľadom na vývoj v teréne," spresnila hovorkyňa exekutívy EÚ. Podľa jej slov zastavenie streľby a dodržiavanie prímeria bude rozhodujúcim faktorom pri uplatňovaní nového balíka sankcií.

Stály výbor zástupcov pri EÚ (COREPER), zložený z veľvyslancov 28 členských krajín v piatok (5.9) prijal dohodu o sprísnení sankcií voči Rusku. Podľa niektorých diplomatických zdrojov z Bruselu nová séria sankcií by už priamo postihovala veľké ropné spoločnosti z Ruska ako Rosnefť, Transnefť, Gazprom Neft, ale nie priamo aj koncern Gazprom. Okrem toho by rozšírené sankcie únie postihli aj ruské spoločnosti pôsobiace na kapitálových trhoch a ruský sektor obrany, ďalšie reštrikcie sa môžu týkať aj vývozu technológií dvojakého využitia -  civilného a vojenského. 

Na "čiernom zozname" EÚ s osobami, ktoré majú zákaz vycestovať do EÚ a ktorým boli zmrazené účty v zahraničí, má pribudnúť okolo 25 nových mien, vrátane politikov blízkych ruskej vláde a vplyvných ruských oligarchov. V reakcii na zavedenie nových európskych sankcií ruská vláda pohrozila protiopatreniami, napríklad uzatvorením ruského vzdušného priestoru pre letecké spoločnosti z EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu