Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Sudán odmietol mierovú misiu OSN v Dárfúre

Sudánsky prezident Umar al-Bašír Zobraziť galériu (2)
Sudánsky prezident Umar al-Bašír

CANNES - Sudánsky prezident Umar al-Bašír v piatok odmietol mierovú misiu OSN v Dárfúre a povedal, že príslušníkom OSN, ktorí monitorujú dodržiavanie ľudských práv, nevydá víza na vstup do krajiny. Al-Bašír povedal, že medzinárodné jednotky v Dárfúre zostanú pod záštitou Africkej únie (AÚ) a OSN zostane "technická a logistická úloha".

Sudánsky prezident zároveň oznámil, že príslušníci Rady OSN pre ľudské práva, ktorej šéfkou je laureátka Nobelovej ceny mieru a agitátorka proti nášľapným mínam Jody Williamsová, nebudú môcť vycestovať do Dárfúru, pretože jej členovia sú podľa sudánskeho prezidenta zaujatí. "V tej delegácii sa nachádzajú členovia, ktorí nie sú podľa nášho názoru nestranní, preto je ťažké povedať, že budú čestní a budú reflektovať realitu," povedal al-Bašír na tlačovej konferencii v záverečný deň Francúzsko-afrického summitu.

Na summite sa zúčastnilo viac ako tridsať afrických lídrov. Na naliehanie Francúzska podpísali vo štvrtok lídri Sudánu, Čadu a Stredoafrickej republiky dohodu, v ktorej sa zaviazali, že nebudú podporovať rebélie na území inej krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu