Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Deväť faktov, ktoré by ste mali vedieť o Islamskom štáte: Vodca teroristov miluje poéziu!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Twitter)

BAGDAD – Sú príliš brutálni na to, aby sme ich nazvali len radikálnymi. Podľa niektorých zosobňujú kult smrti. Islamské hnutie IS, ktoré spolupracovalo s teroristickou militantnou sieťou al-Káida, predstavuje jadro teroru v Sýrii a Iraku. Naposledy svet obletela ich poprava amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorá vzbudila aj u viacerých moslimov zhrozenie.

1. Nasledovník al-Káidy

Extrémistické sunnitské islamské hnutie IS za Islamský štát vzniklo ako vlastná frakcia medzinárodnej teroristickej organizácie al-Káida. Jej prvé údery boli zaznamenané už v roku 2010 počas vojny v Iraku v strednej a severnej časti územia najmä prostredníctvom samovražedných atentátov. Vo februári 2014 sa hnutie od al-Káidy definitívne dištancovalo.

 

2. Kde to celé začalo

Militantní fundamentalisti predstavujú sunnitskú vetvu islamu. V roku 2011 začala v Sýrii zúriť občianska vojna medzi sunnitmi, ktorí bojovali proti šíitskym prívržencom režimu sýrskeho prezidenta Bášara al-Asada, počas ktorej sa hnutiu na oslabenom území podarilo posilniť svoju moc. 

Deväť faktov, ktoré by
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: timesofisrael.com)

3. Zbúrali hranice

Pôvodný názov hnutia bol ISIL, hnutie za Islamský štát a Levantu (l na konci znamená územie Iraku - Levantu), a ISIS - hnutie za Islamský štát a Sýriu (s na konci znamená Sýriu). V júni 2014 bol po vytvorení islamského kalifátu na dobytom území názov zmenený na IS. Doteraz si IS podmanilo značnú časť územia medzi Sýriou a Irakom, postupujúc na sever Iraku. Kalifát predstavuje zvrchovanú politickú i náboženskú formu vlády, na čele ktorej stojí kalif – aktuálne Abú Bakr al-Bagdad, privilegovaný ako vládca moslimov, ktorý slávnostne s titulom kalifa prijaj aj meno Ibrahim.

 

4. Vodca z al-Káidy

Vodcom islamských extrémistov je Abú Bakr al-Bagdad, nazývaný aj Abú Dua, ktorý sa v roku 2010 stal lídrom irackej al-Káidy. Narodil sa v sunnitskej Samare v roku 1971. V rokoch 2005 až 2009 bol údajne zajatcom americkej armády v Iraku. Pravým menom Awwad Ibrahim Ali al-Badri mal na na Bagdadskej univerzite vyštudovať islamské štúdiá, ktoré zahŕňali poéziu, históriu a genealógiu.

Abu Bakr al-Bagdad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív)

5. Moslimovia ovládnu svet, hlása vlajka IS

Hnutie v nastolenom kalifáte vztýčilo svoju vlajku s bielym znakom a nápismi na čiernom pozadí, ktorá je historicky známa ako tzv. čierna norma. Jej pôvod, aj keď s variáciami, siaha až do 7. storočia n. l., keď pod ňou šíril svoje učenie prorok Mohamed. Arabský nápis „shahada“, ktorý sa na vlajke nachádza, je prekladaný ako svedectvo a potvrdzuje, že islam je monoteistické náboženstvo, ktorého jediným prorokom bol Mohamed (na rozdiel od šíitov, ktorí sú nasledovatelia Mohamedovho bratranca Aliho). Shahada pre sunnitov predstavuje prvý z piatich pilierov islamu. Symbol pod nápisom predstavuje Mohamedovu pečať. Vlajka oslavuje eschatologický príchod vykupiteľského vládcu islamu, ktorý podľa nich bude vládnuť pred nástupom posledných dní. Hlavným cieľom je preto vytvorenie Islamského štátu a zjednotenie moslimov.

Deväť faktov, ktoré by
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Wikipedia)

6. Nepriateľ Islamského štátu

IS sa riadi ortodoxným islamom vrátane práva šaría – práva meča, ktoré sa zakladá na islamskom náboženskom práve. Je zakotvené v Koráne a usmerňuje správanie i bežné každodenné činnosti moslima. Jeho výklady sa však rôznia. Práve bojovníci IS si osvojili jeho najradikálnejší výklad. Ženy sa musia prísne zahaľovať a nemôžu vychádzať z domu bez sprievodu mužského príbuzného. Odstrašujúce sú predovšetkým tradičné tresty za jeho porušenie: ukameňovanie, useknutie ruky, verejné bičovanie a podobne. Fundamentalistickí IS bojovníci vedú džihád – svätú vojnu za islam, namierenú proti bezvercom a iným náboženstvám, ale dokonca aj proti moslimom, ktorí odmietajú islamský fundamentalizmus.

Deväť faktov, ktoré by
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

 

7. Bojujú s americkými zbraňami, majú ich státisíce!

Organizácii IS sa počas agresívnej expanzie podarilo získať americké zbrane po vojenskej ofenzíve v Iraku, keď USA zásobovali irackú armádu v novonastolenom režime. IS sa zmocnila nákladných automobilov, terénnych amerických vozidiel Humvee, rakiet, diel a rakiet Stinger s riadeným doletom. Nie je tajomstvom, že členmi radikálneho hnutia sú aj ozbrojené deti. Hovorí sa tiež o možnom použití chemických zbraní.

Deväť faktov, ktoré by
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

8. Chcú vymazať históriu

Brutalita a forma, akú pri postupe uplatňujú sunnitskí extrémisti, je neľudská. Tí, ktorí nezdieľajú presvedčenie IS, čelia vyhnanstvu, smrti, náboženskej konverzii, majetkovému drancovaniu či iným drastickým  a násilným spôsobom utláčania. Islamskí militanti na podmanenom území šíria strach a hrôzu a nemilosrdne ničia starobylé kultúrne pamiatky. Naposledy svet pobúrili videozáznamom popravy amerického novinára Jamesa Foleyho. Za svojho úhlavného nepriateľa radikálni islamisti považujú USA.

 

9. Neoficiálne hlavné mesto

Prvým veľkým mestom, ktoré sa povstalcom podarilo obsadiť, je sýrska Rakka. Tá je momentálne považovaná za neofiálne hlavné mesto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu