Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Federálny úrad pre letectvo zakázal prelety ponad Sýriu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v pondelok až do odvolania zakázal všetkým civilným leteckým spoločnostiam v krajine letieť cez vzdušný priestor Sýrie.

Zdôvodnil to novými poznatkami o "závažných potenciálnych hrozbách" vyplývajúcich z pokračujúcej občianskej vojny v Sýrii, uviedli agentúry DPA a Reuters.

Niektoré z ozbrojených extrémistických skupín majú podľa FAA k dispozícii protilietadlové zbrane, ktorými už zostrelili stroje sýrskej armády.

Doteraz platilo nariadenie FAA, na základe ktorého museli americké spoločnosti lety do Sýrie a cez jej vzdušný priestor iba nahlásiť. Úrad im však dôrazne odporúčal, aby sa tejto krajine vyhýbali.

Od roku 2011 si občianska vojna v Sýrii vyžiadala okolo 170.000 obetí. Z dôvodu zhoršenia bezpečnostnej situácie zakázal FAA už 8. augusta leteckým spoločnostiam z USA prelety nad Irakom, kde bojujú iracké bezpečnostné sily a ich spojenci bojujú s islamskými militantmi. Nariadenie sa vzťahuje na všetky lietadlá registrované v USA a pilotov s licenciou FAA.

Netýka sa strojov, ktoré prevádzkujú zahraničné letecké spoločnosti. Výnimka sa vzťahuje i na lety, ktoré odsúhlasí vláda USA alebo na lety v prípade mimoriadnych situácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu