Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rasové nepokoje v USA, vyhlásili núdzový stav: Policajti zastrelili mladíka šiestimi ranami!

Vo Fergusone stále dochádza k potýčkam Zobraziť galériu (5)
Vo Fergusone stále dochádza k potýčkam (Zdroj: SITA)

FERGUSON - Černošský chlapec, ktorého nedávno zabil policajt v meste Ferguson v americkom štáte Missouri, mal v tele šesť strelných rán. S odvolaním sa na výsledky pitvy to v nedeľu uviedol denník New York Times.

Citoval lekára Michaela Badena z New Yorku, podľa ktorého mal 18-ročný Michael Brown dve guľky v hlave, ďalšie skončili v pravej ruke a na vrchu hlavy. Konštatoval, že guľky neboli vypálené z blízka, keďže na tele neboli stopy po pušnom prachu. Pitva bola prevedená aj v Missouri, jej závery však zatiaľ neboli zverejnené. O druhú pitvu požiadala Brownova rodina.

Situáciu vo Fergusone má pomôcť zvládnuť Národná garda

Guvernér amerického štátu Missouri Jay Nixon nariadil dnes Národnej garde, aby pomohla obnoviť poriadok vo Fergusone, predmestí mesta St. Louis. Už týždeň tam totiž prebiehajú protesty proti zastreleniu neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna miestnym policajtom. Protesty sa niekedy menia aj na násilnosti.

Guvernér Nixon svoje vyhlásenie zverejnil dnes ráno po ďalšej noci plnej potýčok medzi políciou a demonštranti. Policajti zasiahli proti davu približne 400 demonštrantov slzotvorným plynom a výstrelmi do vzduchu, približuje agentúra AP.

Michael Brown prišiel o život 9. augusta na ulici vo Fergusone, kde ho zastrelil biely policajt Darren Wilson. Udalosť začala byť spájaná s rasizmom a viedla k násilným nepokojom. Guvernér Missouri Jay Nixon vyhlásil v sobotu v uliciach Fergusonu núdzový stav a zákaz nočného vychádzania. Polícia už zverejnila zábery z obchodu, ktoré ukazujú, že Brown tesne pred incidentom kradol v obchode cigary a zastrašoval majiteľa obchodu. Hnev vyvolal najmä fakt, že mladík bol v čase incidentu neozbrojený.

Michael Brown
Zobraziť galériu (5)
Michael Brown  (Zdroj: SITA)

Vo Fergusone stále dochádza k potýčkam medzi demonštrantmi a políciou

Slzotvorným plynom a výstrelmi do vzduchu zasiahla dnes polícia proti davu približne 400 demonštrantov na predmestí amerického mesta St. Louis v štáte Missouri, kde člen policajnej hliadky minulý týždeň zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna. Informovala o tom agentúra Reuters.

Okamih, ktorý zmenil pokojné mesto na vojnovú zonu
Zobraziť galériu (5)
Okamih, ktorý zmenil pokojné mesto na vojnovú zonu  (Zdroj: Twitter)

Príslušníci polície sa na miesto protestu na predmestí Ferguson doviezli na pancierových autách a demonštrantov, ktorí sa podľa zástupcov médií až do tej chvíle správali pokojne, začali rozháňať slzotvorným plynom. Medzi protestujúcimi okamžite vypukol zmätok.

Protesty v Missouri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Predstaviteľ polície naopak uviedol, že policajti použili slzotvorný plyn len proti "agresívnym jedincom", ktorí sa pokúsili preniknúť do jedného z veliteľských vozidiel, a pancierové autá nasadili len preto, aby zaistili bezpečnosť verejnosti.

Rasové nepokoje v USA,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

K pokračujúcim pouličným protestom prevažne černošského obyvateľstva Fergusonu dochádza aj napriek tomu, že tam už druhý deň platí nočný zákaz vychádzania.

Na predmestí St. Louis opäť platí zákaz vychádzania

Už druhý deň po sebe vyhlásili dnes zodpovedné orgány zákaz vychádzania na predmestí amerického veľkomesta St. Louis v štáte Missouri, kde polícia minulý týždeň zastrelila neozbrojeného mladého Afroameričana. Informovala o tom agentúra Reuters.  Zákaz vychádzania na predmestí Ferguson opäť platí od polnoci do 05.00.

Prvý raz vyhlásil guvernér štátu Missouri Jay Nixon päťhodinový zákaz vychádzania už v sobotu. Došlo k tomu po týždni rasovo motivovaných protestov a rabovania, ktoré nasledovali po zastrelení 18-ročného Michaela Browna policajtom z Fergusonu Darrenom Wilsonom (28).

Tragédia sa stala 9. augusta na prevažne černošskom predmestí St. Louis, ktorého policajný zbor tvoria prevažne belosi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu