Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšia vojna na obzore: USA zaútočili na Irak, chcú zabrániť genocíde!

Člen hnutia Islamský štát Zobraziť galériu (2)
Člen hnutia Islamský štát (Zdroj: SITA)

IRBÍL – Spojené štáty začali s cielenými leteckými údermi na pozície islamských radikálov v Iraku. Dnes to oznámil Pentagon s tým, že cieľom sa stali delostrelecké batérie islamistov, ktoré ostreľovali jednotky brániace metropolu irackého Kurdistanu Irbíl.

Americký prezident Barack Obama cielené nálety povolil, vylúčil ale návrat amerických vojakov na irackú pôdu. Hovorca Pentagonu John Kirby na Twitteri uviedol, že cieľom amerických úderov je podporiť kurdské jednotky, ktoré sa snažia zastaviť postup radikálov z Islamského štátu (IS). Kirby spresnil, že náletu sa zúčastnila dvojica stíhačiek F / A-18 Hornet. Piloti zhodili laserom navádzané bomby s hmotnosťou 500 libier (asi 227 kilogramov) na časť delostreleckej batérie a ťahač, ktorý ju prepravoval. 

O prvom americkom útoku na povstalcov z IS uviedol Pentagon len málo podrobností. Známe je napríklad to, že stíhačky na misiu odštartovali z lietadlovej lode George HW Bush, ktorá je od júna v Perzskom zálive. 

F / A-18 Hornet
Zobraziť galériu (2)
F / A-18 Hornet  (Zdroj: SITA)

Obama vo svojom vyhlásení dal na vedomie, že cielené americké útoky armáda podnikne v prípade ďalšieho postupu islamistov k Irbílu, kde majú USA konzulát a kde pôsobia americkí vojenskí poradcovia. Spojené štáty podľa prezidenta zaútočia aj vtedy, keď sa ocitnú v ohrození životy Američanov aj tisícov civilistov, ktorí pred IS utekajú. 

Spojené štáty o niekoľko hodín skôr zhodili humanitárnu pomoc ľuďom, ktorí pred islamistami utiekli do hôr pri meste Sindžár. Tam hrozila asi 40.000 členov náboženskej sekty jezidov smrť hladom a smädom, pretože do hôr utiekli bez potrebných zásob. Islamisti postupujú od júna severným Irakom smerom k Bagdadu. V časti Iraku a Sýrie vyhlásili kalifát, ovládajú tiež veľké oblasti v západoirackej provincii Anbar.

USA: Aerolinkám zakázali prelety nad Irakom

Americké letecké úrady v piatok zakázali miestnym aerolíniám, aby uskutočňovali prelety nad Irakom. Dôvodom je tamojšia zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v súvislosti s bojmi medzi irackou armádou a sunnitskou militantnou skupinou Islamský štát. Zákaz sa vzťahuje na všetky civilné lietadlá registrované v USA ako aj pilotov s americkými leteckými licenciami.

K opatreniu prichádza tri týždne po zostrelení stroja malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou. Deje sa tak tiež v čase, keď americké stíhačky začali bombardovať pozície Islamského štátu v Iraku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu