Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruské embargo už robí problémy: Čechom otočili kamióny, naši sa boja krachu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Ruské embargo na dovoz väčšiny potravín z Európskej únie a USA pocítila už vo štvrtok juhočeská mliekareň Madeta. Z hraníc boli vrátené jej kamióny so syrom Niva.

Kvôli strate ruského trhu hrozí v mliekarni dokonca prepúšťanie, informoval spravodajský portál iDNES.cz.

O 14.00 h dostal generálny riaditeľ juhočeskej Madety Milan Teplý správu, že kamióny s nivou, ktoré stoja na hraniciach, nebudú do Ruska pustené. Niektoré vozidlá sa už vracajú domov.

Generálny riaditeľ dokonca kvôli situácii prerušil dovolenku a ekonómovia najväčšieho spracovateľa mlieka v ČR teraz počítajú, čo bude ruské embargo pre firmu znamenať. Rusko je druhým až tretím najväčším exportným trhom Madety a spoločnosť sa naň snažila preniknúť štyri až päť rokov. Teplý dodal, že sa im to nakoniec podarilo a zaznamenávali celý čas nárast tržieb - očakávali zvýšenie z tohtoročných 200 miliónov korún na 300 miliónov v roku 2015.

Sankcie budú znamenať výpadok pre všetky továrne Madety a môžu priniesť aj prepúšťanie zamestnancov. Pocítia to tiež poľnohospodári, keďže klesne potreba mlieka. Z podniku v Českom Krumlove, ktorý vyrába nivu, smeruje mesačne na ruské trhy 60 ton - to predstavuje dvojdňovú výrobu za týždeň.

Výpadok sa bude týkať sušeného mlieka, tvrdých syrov, plesňových syrov, syrových tort, masla a jogurtov, čiže dvoch tretín portfólia výrobkov Madety, informoval web iDNES.cz.

Denníku HOSPODÁRSKE NOVINY sa podarilo zistiť mená slovenských firiem, ktoré dostali odvčera zákaz na dovoz výrobkov do Ruska. Medzi nimi sú hráči ako Rajo, Tauris, Mecom, Gmermilk, Syráreň Bel Slovensko, AV AKC Vlčany, Liptospol a GeLiMa. "Akurát dnes sme posielali jeden kamión do Ruska. Teraz stojí pred firmou", potvrdil riaditeľ spoločnosti Gemermilk Ľubomír Užik. Rusko je pre Gemermilk kľúčový trh, keďže vývoz sušeného mlieka, do tejto krajiny tvorí približne dve tretiny jeho tržieb.

"Hľadáme spôsoby, ako to vyriešiť. Dúfame, že by mohol zasiahnuť Brusel či samotné Slovensko a vykúpiť časť produkcie", hovorí Užik. Protiúder Moskvy zasiahol aj spracovateľa mäsa Mecom, ktorý patrí finančnej skupine Penta. Na odvetu tak doplatia potravinári. Ľuďom to však môže priniesť nižšie ceny, konštatuje denník.

Odhadnúť odvetvia, ktoré sú ohrozené ruským embargom, je veľmi ťažké

Odvetvia potravinárstva v SR, ktoré by sa mohli cítiť ohrozené ruským embargom, je veľmi ťažké odhadnúť. Uviedol to prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay v reakcii na hroziace embargo aj voči slovenskej agroprodukcii zo strany Ruskej federácie pre rusko-ukrajinskú krízu.

"Ukrajina produkuje vo významných množstvách všetky komodity potravinárskeho priemyslu. Potraviny vyrábané na Ukrajine sú lacnejšie, a to aj v porovnaní s cenami potravín v Poľsku. Nie je predsa tajomstvom, že slovenskí občania cestujú v rámci cezhraničných nákupov do Ukrajiny," konštatoval.

"Nedokážem odhadnúť, či a o koľko by tieto potraviny boli aj na našich pultoch lacnejšie. Ak už dnes prosperuje obchod s Ukrajinou, tak pre mňa je záhadou, kde sa tieto potraviny predávajú. Keďže v rámci EÚ platí voľný pohyb tovaru, tak dovoz možno uskutočniť cez ľubovoľný členský štát EÚ. V ňom sa môže uskutočniť ďalší stupeň technologického spracovania a ukrajinské potraviny skončia napríklad na našich pultoch pod označením členského štátu únie," upozornil.

Keďže Slovenská republika má jednu z najvyšších DPH na potraviny v rámci EÚ, jej celoplošné zníženie by podľa Poturnaya určite pomohlo zvýšiť konkurencieschopnosť slovenských producentov. "Zvyšovanie objemov dovozu potravín z Ukrajiny a ich umiestňovanie na slovenských pultoch môže znamenať ďalšie zvýšenie nezamestnanosti v celom agropotravinárskom sektore," zdôraznil.

Pripomenul, že Ukrajina je druhou najväčšou krajinou Európy po Rusku s obrovskou rozlohou obrábanej poľnohospodárskej pôdy. Do Ruska vyváža takmer polovicu svojej produkcie potravín. "V prípade uvalenia embarga na vývoz potravín do Ruska bude musieť Ukrajina hľadať náhradné trhy, na ktoré by svoju produkciu potravín umiestnila. Je veľmi pravdepodobné, že sa obráti na trhy EÚ, kam svoje potraviny vo významných množstvách vyváža už aj v tomto období. V roku 2013 vyviezla Ukrajina do EÚ potraviny v celkovej hodnote viac ako 3,2 miliardy eur," spresnil.

Do únie vyváža Ukrajina podľa prezidenta PKS takmer všetky komodity, napríklad mäsové výrobky, konzervované mäso, hydinové výrobky, konzervované hydinové mäso, spracované ovocie a spracovanú zeleninu, ovocie a zeleninu, tuky a oleje, roztierateľné tuky, nápojov, liehoviny a vína.

"Ak vezmeme do úvahy, že agropotravinársky sektor EÚ stráca konkurencieschopnosť voči tretím krajinám, ako sú USA alebo Brazília, nemožno očakávať, že EÚ dokáže vykompenzovať stratu trhu v Rusku rovnocenným vývozom do iných štátov mimo svojho územia. Všetky tieto opatrenia budú mať za následok deformáciu trhu v agropotravinárskom sektore a tiež možný zánik potravinárskych podnikov, najmä malých a stredných, a teda aj zvýšenie nezamestnanosti. Zníženie DPH na potraviny by aspoň trocha prispelo k cenovej konkurencieschopnosti slovenských potravinárov," zdôraznil.

Vláda SR by podľa Poturnaya mala oveľa razantnejšie obhajovať ekonomické záujmy Slovenska, ako aj záujmy domáceho agropotravinárskeho sektora. "Rusko-ukrajinská kríza nemá so Slovenskom nič spoločné, žiaľ eskalácia sankcií bude mať najväčší dopad na Slovensko," dodal prezident PKS.

Austrália kritizovala Rusko za zákaz dovozu potravín

Austrália kritizovala dnes Rusko v súvislosti s medzinárodným zákazom dovozu potravín v súvislosti s ukrajinskou krízou, informovala agentúra DPA.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová pre rozhlasovú stanicu ABC uviedla, že Moskva by mala urobiť viac pre odzbrojenie separatistov na Ukrajine, než konať v odvetnom duchu.

Austrália spolu s EÚ a USA obviňujú Rusko z vyzbrojovania proruských separatistov na Ukrajine, ktorí zároveň čelia obvineniam, že minulý mesiac zostrelili osobné lietadlo malajzijských aerolínií s 298 ľuďmi na palube. Separatisti zo zostrelenia lietadla obviňujú ukrajinskú armádu.

Rusko od štvrtka zakázalo dovoz potravín z Európskej únie (EÚ), USA, Nórska, Kanady a Austrálie. Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes na stretnutí kabinetu oznámil, že zákaz sa týka dovozu ovocia, zeleniny, mäsa, rýb a mliečnych produktov. Zákaz potrvá jeden rok. Austrálsky vývoz potravín do Ruska predstavoval vlani 405 miliónov austrálskych dolárov (375 miliónov dolárov), uvádza sa v austrálskych vládnych štatistikách.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu