Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyšetrovatelia nedokážu rozlúštiť záznam z kabíny alžírskeho lietadla

(Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzski vyšetrovatelia nedokážu prečítať záznam z pilotnej kabíny alžírskeho lietadla, ktoré sa zrútilo 24. júla v Mali, oznámila dnes agentúra Reuters.

Problémy sa týkajú jednej z dvoch čiernych skriniek: hlasového záznamníka z kokpitu lietadla (CVR), ktorý nahrával rozhovory pilotov na starú magnetickú pásku. Novšie lietadla využívajú na tento účel digitálnu technológiu. 

Vyšetrovatelia dnes na tlačovej konferencii informovali, že páska v záznamníku bola na niektorých miestach poškodená a pokrčená, zrejme v dôsledku technických problémov. Hoci sa ju podarilo opraviť, uložené zvukové záznamy zostali nezrozumiteľné.

Lietadlo aerolínií Air Algérie, smerujúce do Alžíru, sa zrútilo krátko po štarte z Ougadougou, metropoly Burkiny Faso. O život prišlo všetkých 116 osôb na palube. Trosky stroja MD-83 sa našli juhovýchodne od malijského mesta Gossi, ležiaceho neďaleko hraníc s Burkinou Faso. 

Experti z francúzskeho úradu pre vyšetrovanie dopravných nehôd (BEA-TT), ktorí sa snažia zistiť príčinu havárie, zatiaľ nevylučujú žiadnu z možností, vrátane zlyhania ľudského faktora a zámerného zavinenia. Za najpravdepodobnejšie však považujú, že sa lietadlo zrútilo v dôsledku zlého počasia. 

Zaznamenané letové údaje ukazujú, že lietadlo počas obchádzania búrkového systému postupne strácalo výšku a rýchlosť. Po tom, čo nabralo pôvodný kurz začalo náhle opäť klesať a vo veľkej rýchlosti narazilo na zem. Prvá vyšetrovacia správa má byť zverejnená v polovici septembra. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu