Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V juhovýchodnej Ázii sa šíria kmene malária odolné voči liekom

Chikungunya je prenášaná hmyzom
Chikungunya je prenášaná hmyzom (Zdroj: SITA)

BANGKOK - V juhovýchodnej Ázii sa šíri kmene malária, ktoré sú odolné voči používaným liekom. Rad prípadov sa objavila v Thajsku, Kambodži, Vietname a Barme. Experti varujú, že je teraz potrebné naliehavo situáciu riešiť, ako sa tieto kmene malárie prenesú ďalej na západ do ľudnatých štátov Bangladéša a Indie. Ďalšie šírenie by totiž mohlo zvrátiť úspechy v znížení úmrtnosti na túto chorobu. Informoval o tom denník The Independent.

Kmene malárie odolné voči liekom sa prvýkrát objavili koncom 50. rokov, čo viedlo k úmrtiu miliónov nakazených. Vedci varujú, že teraz môžeme čeliť podobnému riziku. Stúpa totiž odolnosť voči doteraz účinným moderným liekom, ktoré obsahujú látku Artemisinin. 
 
Ukazuje to štúdia zverejnená v časopise New England Journal of Medicine. Tím vedcov v desiatke ázijských a afrických štátov skúmal krvné vzorky viac než tisícky pacientov trpiacich maláriou. V Demokratickej republike Kongo, Nigérii a Keni, teda afrických krajinách, ktoré boli súčasťou výskumu, sa však odolnosť voči liekom nepreukázala. 
 
"Ak sa odolnosť rozšíri po Ázii a do Afriky, väčšina pokroku na poli zníženia úmrtnosti na túto chorobu bude zvrátená," povedal Jeremy Farrar, riaditeľ britskej nadácie Wellcome Trust. 
 
Tradičný prístup k prevencii pritom nebude stačiť. "Potrebujeme konať radikálnejšie a urobiť z tejto záležitosti prioritu svetového zdravotníctva. A to bez odkladu," vysvetľuje profesor Nicholas White z Oxfordskej univerzity. 
 
Maláriu spôsobuje parazit zimničky, ktorého prenášačom na človeka je komár rodu Anopheles. Prvými príznakmi sú horúčka, bolesť hlavy, vracanie a pocit mrazenia. Podľa údajov WHO zabila choroba v roku 2012 viac ako 600.000 osôb. Vďaka preventívnym a regulačným opatreniam klesla miera úmrtnosti v porovnaní s rokom 2000 o viac ako 40 percent.
 
Najviac je stále postihnutá subsaharská Afrika, na ktorú pripadlo 90 percent obetí. Najčastejšie na chorobu umierajú deti mladšie ako päť rokov, zvlášť ohrozené sú aj tehotné ženy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu