Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusko je zaviazané dodržiavať zmluvu INF, tvrdí generál Gerasimov

Valerij Gerasimov
Valerij Gerasimov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Náčelník ruského generálneho štábu generál Valerij Gerasimov dnes šéfovi amerického zboru náčelníkov štábov generálovi Martinovi Dempseymu povedal, že Moskva je zaviazaná dodržiavať Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) z roku 1987. Obaja generáli spolu telefonovali, doplnila agentúra Reuters.

Vláda USA v utorok vyhlásila, že Rusko porušilo zmluvu INF tým, že uskutočnilo nelegálnu skúšku rakety stredného doletu, odpálenej zo zeme. Rusko v stredu obvinenia Washingtonu odmietlo a označilo ich za "neopodstatnené".

Obvinenie zo strany Washingtonu zvýšilo napätie medzi Ruskom a Spojenými štátmi v čase, keď sa vzťahy medzi bývalými rivalmi z obdobia studenej vojny dostali na najnižšiu úroveň od roku 1991.

"Gerasimov opätovne potvrdil záväzok Ruska plniť ustanovenia INF," uviedla ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

Moskva sa ešte v čase existencie Sovietskeho zväzu zmluvou zaviazala, že nebude vlastniť, vyrábať ani testovať riadenú strelu odpaľovanú zo zeme s doletom od 500 do 5500 kilometrov a že nebude vlastniť ani vyrábať odpaľovacie zariadenia pre takéto strely.

USA nespresnili, akým spôsobom Rusko zmluvu porušilo. Denník New York Times v januári napísal, že Washington oznámil svojim partnerom v NATO o ruskej skúške riadenej rakety odpaľovanej zo zeme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu