Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Letecké spoločnosti prestávajú kvôli bojom využívať iracký vzdušný priestor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BAGDAD - Renomovaná letecká spoločnosť Emirates so sídlom v Dubaji, ako aj uznávané európske letecké spoločnosti Air France, KLM alebo Virgin Atlantic sa v týchto dňoch rozhodli z bezpečnostných dôvodov nevyužívať iracký vzdušný priestor. Súčasne začali hľadať náhradné trasy pre svoje pravidelné linky.

Predstavitelia Emirates potvrdili, že stroje ich leteckej spoločnosti už po desať dní nevyužívajú vzdušný priestor nad Irakom.

Zástupcovia Virgin Atlantic v zdôvodnení konštatovali, že bezpečnosť pasažierov vnímajú ako prvoradú prioritu spoločnosti. Rovnaké rozhodnutie z podobných dôvodov prijali aj v Air France a KLM.

Britská letecká spoločnosť British Airways iracký vzdušný priestor naďalej využíva, podobne ako niekoľko ďalších aerolínií. Všetky však požiadali o informácie, ktoré z leteckých koridorov nad Irakom sú najbezpečnejšie.

Iracké orgány pre kontrolu leteckej dopravy sa podľa tlačovej agentúry AP domnievajú, že napriek pokračujúcim ťažkým bojom v krajine nie sú lietadlá vo vzdušnom priestore krajiny v ohrození.

Rozhodnutie leteckých spoločností nesporne súvisí s haváriou lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny zo 17. júla, ktorá si vyžiadala takmer 300 obetí v regióne, kde takisto pokračujú ťažké boje, a za ktorou sa predpokladá zostrelenie raketou odpálenou pravdepodobne separatistami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu