Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO rozhovoru separatistov pred tragédiou ako dôkaz, že zostrelili boeing: Letí k vám vtáčik!

Rozhovor medzi proruskými veliteľmi
Rozhovor medzi proruskými veliteľmi (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Ukrajinská tajná služba SBU včera zverejnila záznam ďalšieho údajného rozhovoru medzi veliteľmi proruských separatistov, natočený vraj dve minúty predtým, než sa na východnej Ukrajine minulý týždeň zrútil malajzijský boeing s 298 ľuďmi na palube. Záznam, ktorého pravosť nemožno nezávisle overiť, má dokazovať, že separatisti o blížiacom sa civilnom lietadle vedeli.

"Letí k vám vtáčik. Jeden," hlási podľa odposluchu SBU separatista s prezývkou "Žoldák" inému povstaleckému veliteľovi, podľa všetkého podplukovníkovi ruskej armádnej rozviedky Igorovi Bezlerovi, zvanému "Bes". "Výzvedný, alebo veľký?" pýta sa Bezler. "Cez mraky nie je vidieť, letí vysoko," odpovedá opýtaný. "Dobre, chápem, prijímam. Hláste to hore," hovorí Bezler a ukončuje hovor.

SBU už niekoľko hodín po katastrofe 17. júla zverejnila nahrávky údajných telefonických rozhovorov medzi separatistami ako dôkazy, že civilné lietadlo zostrelili proruskí rebeli.

Ruská agentúra RIA Novosti v piatok naopak s odvolaním na nemenovaný zdroj z "ukrajinských silových zložiek" tvrdila, že sa vraj v deň tragédie odohrávalo cvičenie ukrajinskej protivzdušnej obrany a letectva, pri ktorom údajne došlo k odpáleniu rakety systému Buk a k zostreleniu civilného lietadla, ako už skôr tvrdila Moskva.

Kyjev vzápätí túto verziu zavrhol a ukrajinské ministerstvo obrany opäť ubezpečilo, že v daný deň v oblasti katastrofy nelietali žiadne ukrajinské vojenské lietadlá. Americké spravodajské služby v stredu pripustili, že nemajú žiadne dôkazy o priamom zapojení Ruska do pádu malajzijského lietadla, ktoré podľa nich "najpravdepodobnejšie zostrelili omylom" proruskí povstalci.

SBU avšak tento týždeň avizovala, že odovzdá medzinárodným vyšetrovateľom "nezvratné dôkazy", že sa na katastrofe priamo podieľala ruská armádna rozviedka GRU a tajná služba FSB.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu