Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tisíc najväčších bánk vlani zarobilo 920 miliárd dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Tisíc najväčších bánk na svete vlani zvýšilo svoj zisk pred zdanením o 23 % na rekordných 920 mld. USD. Čínske banky sa na tejto čiastke podieľali takmer tretinou.

Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnil v pondelok časopis The Banker. Čínske banky vlani dosiahli zisk pred zdanením 292 mld. USD, čo bolo 32 % zisku celého odvetvia. Najväčší zisk, 55 mld. USD, dosiahla čínska Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Na ďalších troch miestach rebríčka sa umiestnili čínske banky China Construction Bank, Agriculture Bank of China a Bank of China.

Banky v USA vlani zarobili 183 mld. USD a na zisku pred zdanením celého odvetvia sa podieľali zhruba pätinou. Najväčší zisk v USA, 32 mld. USD, dosiahla banka Wells Fargo. Banky v eurozóne mali na celkovom zisku podiel iba 3 %, kým pred finančnou krízou to bolo 25 %. Talianske banky vlani vykázali stratu 35 mld. USD, čo bol najhorší výsledok spomedzi všetkých krajín.

Čínska ICBC vlani zostala svetovou jednotkou podľa objemu kapitálu, ktorý vlastní. Na druhé miesto sa z piateho posunula čínska China Construction Bank a na ďalších troch priečkach sa umiestnili JPMorgan, Bank of America a HSBC. Najväčšou bankou sveta podľa trhovej hodnoty sa vlani stala Wells Fargo. Jej trhová hodnota vlani dosiahla 275 mld. USD, čo bolo o 75 mld. USD viac ako trhová hodnota ICBC. (1 EUR = 1,3620 USD)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu