Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Epidémia eboly v západnej Afrike: Už si vyžiadala 350 životov

Vírus ebola
Vírus ebola (Zdroj: wikepedia/Ayacop)

DAKAR - Epidémia vírusu ebola v západnej Afrike si od februára vyžiadala už 350 životov. Oznámila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá zároveň eviduje 567 nakazených.

Väčšinu obetí smrtiacej vírusovej horúčky (267) hlásili úrady v Guinei; zvyšok zaznamenali v susedných krajinách Libéria a Sierra Leone.

Len za uplynulý týždeň pribudlo v západnej Afrike okolo 20 nových prípadov a v niektorých oblastiach Sierry Leone sa šírenie ochorenia podľa dostupných informácií pravdepodobne zrýchľuje.

Medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc (MSF) dnes varovala, že epidémiu sa stále nedarí dostať pod kontrolu a jej potlačenie bude vyžadovať "obrovské nasadenie zdrojov" zo strany vlád i humanitárnych agentúr. Podľa MSF sa ochorenie šíri vo viac ako 60 lokalitách na území troch postihnutých krajín.

"Sme na konci so silami ... Nedokážeme už vysielať tímy do ďalších zasiahnutých oblastí," uviedol operačný riaditeľ MSF Bart Janssens.

Jedna z najnebezpečnejších vírusových nákaz postihujúca ľudí sa prenáša krvou a ďalšími telesnými tekutinami. Ochorenie sprevádzajú vysoké horúčky, bolesti hlavy a silné vnútorné krvácanie; miera úmrtnosti dosahuje 50-90 percent.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu