Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Strednú Ameriku zasiahlo vírusové ochorenie, epidémiu sa snažia zastaviť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SAN SALVADOR - Štáty Strednej Ameriky sa snažia zastaviť epidémiu horúčkovitého vírusového ochorenia chikungunya. Aj keď je zriedka smrteľné, patria k nemu veľmi bolestivé symptómy. V Salvadore už zaregistrovali 1200 chorých, ale miestne úrady netušia, kedy a akým spôsobom sa choroba do krajiny dostala. Predtým bola hlásená predovšetkým z karibskej oblasti.

Názov je odvodený z afrických jazykov, v ktorých chikungunya znamená sklonený a slovo tak opisuje vzhľad pacientov. Trpí často bolesťami kĺbov a svalov a tiež hlavy. Choroba, ktorú šíri hmyz, sprevádza horúčka, vracanie a veľká únava. Prvýkrát sa objavila pred 60 rokmi v Afrike.
 
"Máme tu novú chorobu a snažíme sa proti nej bojovať," citovala agentúra AFP salvádorskú 
ministerku zdravotníctva Violetu Menjívarovú.
 
Dvoch pacientov ohlásila tiež Panama. Šesť pacientov registrovaných na Kube sa vrátilo z Haiti a Dominikánskej republiky.
 
Svetová zdravotnícka organizácia na výskyt vírusu v karibskej oblasti upozornila vlani. Do tohtoročného júna bolo postihnutých 4500 osôb v 16 štátoch.
 
Panama a Salvador o svojich pacientoch informovali teraz, na začiatku obdobia dažďov, kedy šíreniu choroby môže napomôcť veľký počet komárov. Salvador už začal v niektorých oblastiach s postrekom na hubenie hmyzu.
 
Kostarické úrady so skepsou skonštatovali, že zabrániť vpádu vírusu do krajiny nebude možné, aj keď boli na hraniciach sprísnené zdravotné kontroly prichádzajúcich osôb. "Nemôžeme celú krajinu zakryť moskytiérou, Kostarika má veľa kontaktov s karibskou oblasťou," povedal Roberto Castro z ministerstva zdravotníctva.
 
S podobnou rezignáciou reagovala aj Nikaragua, ktorá sa pripravuje, že choroba sa rozšíri aj na jej území. Guatemalské ministerstvo zdravotníctva odmietlo vyvolávať paniku dopredu, Honduras požiadal zdravotnícke zariadenia, aby sa pripravili na liečenie nakazených.
 
Chikungunya sa prvýkrát vyskytla pred 60 rokmi v Tanzánii, z Afriky sa potom šírila do Ázie a južnej Európy. V karibskej oblasti bola prvýkrát zaznamenaná vlani. Vírus sa šíri rýchlo vzhľadom k veľkosti komárej populácie a v prípade Latinskej Ameriky podľa zdravotníckych úradov tiež kvôli tomu, že tamojšia populácia nemá proti tomuto pre ňu novému vírusu žiadnu imunitu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu