Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Taxikári v EÚ protestujú: Boja sa novej konkurencie!

Taxikári protestujú proti novej konkurencii
Taxikári protestujú proti novej konkurencii (Zdroj: SITA)

LONDÝN/PARÍŽ - Cestujúci čelia v stredu dopravnému chaosu v európskych metropolách, ako sú Londýn, Berlín, Paríž či Madrid. Dôvodom je štrajk taxikárov, ktorí takto protestujú proti podľa nich neférovej konkurencii zo strany americkej spoločnosti Uber Technologies Inc., ktorá umožňuje privolať a zaplatiť si odvoz prostredníctvom aplikácie na telefóne.

Taxikári v Paríži zablokovali ulice stovkami áut a spomalili tak dopravu na hlavných ťahoch do centra. V Londýne asi 12 000 taxikárov plánuje popoludní blokovať ulice v okolí Trafalgarského námestia neďaleko oficiálneho sídla premiéra Davida Camerona. Akcie sú plánované aj v Miláne, Barcelone či Lisabone.

Taxikári tvrdia, že spoločnosti ako Uber, ktorú podporujú silní investori Goldman Sachs a Google, porušujú miestne taxikárske pravidlá v Európskej únii a ohrozujú tak ich živobytie.

Rôzne aplikácie na privolávanie taxíkov podkopávajú tradičný model v európskych mestách ako Londýn, kde vládnu presné pravidlá, ktoré autá môžu zastaviť na ulici a vziať zákazníka a ktoré si treba vopred objednať. Jedna aplikácia umožňuje vypočítať aj cenu cesty, čo podľa nich prakticky zodpovedá taxametru, ktorý Podľa britských taxikárov to nie je legálna prax.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu