Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Skupinu Boko Haram zaradia na zoznam teroristických organizácií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CANBERRA - Austrália urobila kroky pre to, aby islamistickú skupinu Boko Haram zaradila na zoznam teroristických organizácií, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Premiér Tony Abbott v austrálskom parlamente povedal, že Boko Haram zaradia medzi teroristické organizácie v súlade so spojencami - vrátane Spojených štátov, Británie, Kanady a Nového Zélandu.

Zámer vlády vysvetlil Abott tým, že celý svet a určite milióny Austrálčanov boli šokovaní a zhrození z únosu zhruba 300 školáčok v Nigérii.

Austrálska vláda môže zaradiť skupinu na zoznam ako teroristickú organizáciu na tri roky, potom sa to musí preverovať. V súčasnosti je v Austrálii na zozname 18 skupín.

Spolupráca s organizáciou na zozname je v Austrálii trestným činom, za ktorý môže byť trest odňatia slobody až do výšky 25 rokov. Vzhľadom na svoje členstvo v OSN je Austrália povinné zmraziť aktíva každej skupiny na zozname teroristických organizácií Spojených národov.

V nigérijskom hlavnom meste Abuja sa v utorok uskutočnili demonštrácie, ktorých účastníci požadovali rozhodnejšie konanie nigérijskej vlády pri hľadaní dievčat. Predpokladá sa, že školáčky zadržiavajú v rozľahlej lesnej rezervácii Sambisi, ležiacej zhruba 30 kilometrov od mesta Chibok, kde ich 15. apríla uniesli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu