Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kamarát mŕtvych tínedžerov prehovoril o sekundách pred masakrom: Opití ma volali do auta!

Patrik ako posledný videl tínedžerov živých Zobraziť galériu (4)
Patrik ako posledný videl tínedžerov živých (Zdroj: se.pl)

CHELMNO - Poľsko sa spamätáva z príšernej tragédie, pri ktorej počas víkendu zbytočne vyhasli životy siedmich tínedžerov. Hanna K. (†17), Bartek S. (†17), Marek W. (†17), Paulina G. (†17), Mikolaj R. (†17), Patrik K. (†16) a Natalia B. (†13) zahynuli pri hrozivej nehode, keď sa vracali z diskotéky spolu s kamarátmi Mateuszom (16) a Magdalenou K. (17) . Iba oni dvaja akoby zázrakom z totálne zdemolovaného auta vyviazli živí. Polícii sa už podarilo vyšetriť, kto v osudnom okamihu sedel za volantom a miestne médiá získali výpoveď ich kamaráta Patrika, ktorý len vďaka rozvážnemu rozhodnutiu ušiel istej smrti.

Doráňaný, so slzami v očiach len mlčky hľadí do stropu. Takto poľský server Super Expres opísal stav mladého Mateusza, ktorý ako jediný spolu s kamarátkou Magdou prežil hrôzostrašnú sobotňajšiu haváriu v meste Chełmno v Kujavsko-pomoranskom vojvodstve. Pri nehode zahynulo sedem ich spoločných kamarátov a celá vina za ich smrť teraz padá na jeho plecia.

Z auta po silnom náraze ostali iba kopy šrotu.
Zobraziť galériu (4)
Z auta po silnom náraze ostali iba kopy šrotu.  (Zdroj: se.pl)

Práve on totiž podľa prokurátorky sedel za volantom Renaultu, ktorý v piatok v 150-kilometrovej rýchlosti vpálil do stromu. "Zistili sme, že auto v čase nehody šoféroval 16-ročný Mateusz. Keďže osoba je neplnoletá, prípad sme posunuli na súd pre mladistvých," informovala denník Fakt chelmnská prokurátorka Judyta Głowacka. Mateuszovi po nehode namerali v dychu takmer 0,5 promile. Momentálne leží s otrasom mozgu v nemocnici, kde ho stráži polícia. Chlapec tvrdí, že si na nič z osudnej noci nespomína.

Na mieste nešťastia bol ako prvý hasič z Chelmna Karol Utrata. Keď uvidel zdemolované auto, domnieval sa, že v ňom zahynuli štyria ľudia. "Až keď na miesto dorazilo väčšie auto a osvetlilo okolie, uvideli sme telesné pozostatky ostatných tínedžerov," opísal hrozný pohľad. Siedmim kamarátom už nebolo pomoci, boli mŕtvi na mieste. Maximálny trest, ktorý neplnoletému "šoférovi" Mateuszovi za ich smrť hrozí je 21 rokov v polepšovni.

Mateusz i Magda prežili len zázrakom.
Zobraziť galériu (4)
Mateusz i Magda prežili len zázrakom.  (Zdroj: Foto: se.pl)

Mohol byť medzi obeťami

Ešte v deň tragédie poľskému serveru TVP Info podarilo získať výpoveď svedka nehody, ktorý bol zároveň kamarátom nebohých tínedžerov a bol zrejme tiež posledným, kto ich videl živých. Patrik tvrdí, že ho volali, aby sa spolu s nimi v Renaulte odviezol aj on. "Bol som na ceste domov, keď sa pri mne zastavil kamarát s autom a spýtal sa, či nechcem odviezť," spomína si. Z mladého šoféra vraj bolo cítiť alkohol a tak sa rozhodol, že k nemu do auta nenasadne.

"Povedal som mu: Človeče, ty si opitý, ani za nič do toho auta nenasadnem," opisuje osudové rozhodnutie, ktoré mu zachránilo život. Len o pár kilometrov ďalej totiž ten istý kamarát nezvládol riadenie a v šialenej rýchlosti autom napálil do stromu. "Dobre, že som nenasadol, pretože keby som tak spravil, ležal by som teraz tu," povedal Patrik ukazujúc na miesto, kde vyhasli životy jeho siedmich kamarátov.

Patrik mal sedieť v aute smrti

Otec si vyčíta, že neukryl kľúče od auta

Podľa Patrika to nie je po prvý krát, čo ich videl v aute opitých. Pred týždňom vraj videl, ako po opijáši sadli do auta. "Neviem odkiaľ mali to auto. Prekvapilo ma, že neplnoletí, bez vodičáku a ešte aj pod vplyvom alkoholu jazdia na aute," dodal.

Bartek vzal otcovi kľúče od auta a požičal ich Mateuszovi.
Zobraziť galériu (4)
Bartek vzal otcovi kľúče od auta a požičal ich Mateuszovi.  (Zdroj: se.pl)

Renault vraj v osudnú noc jeden z nebohých tínedžerov vzal otcovi, ktorý o tom nemal ani potuchy. "Keby som schoval kľúče, všetci siedmi by dnes ešte žili. Prišiel som o moje jediné dieťa," udúšal sa plačom otec mŕtveho Bartka. S najmenšími zraneniami z hrozivej nehody vyviazla Magdalena, ktorá sedela vedľa vodiča. Hoci pri tragédii neutrpela takmer ani škrabanec, psychicky je na tom veľmi zle. Pamätá si vraj len na to, ako sa prebudila v tme a pokúšala sa pomôcť doráňaným kamarátom. Tí už však v tom čase boli bohužiaľ mŕtvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu