Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Parlamentné voľby v Maďarsku sa oficiálne skončili: Toto sú prvé odhady!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Parlamentné voľby 2014 v Maďarsku sa o 19.00 h skončili zatvorením väčšiny volebných miestností; svoj hlas ešte budú môcť uplatniť voliči čakajúci v radoch, informovala Národná volebná komisia (NVI).

Rady voličov sa vytvorili v okrskoch, v ktorých hlasovali voliči s iným miestom bydliska. Volebná účasť o 17.30 h dosiahla 56,77 percent. Svoje právo mohlo využiť vyše osem miliónov oprávnených voličov, navyše po prvý raz aj takmer 200.000 zahraničných Maďarov, ktorí získali v zjednodušenom procese maďarské občianstvo. Experti však upozorňujú, že hlasy zahraničných Maďarov mohli ovplyvniť obsadenie maximálne dvoch poslaneckých mandátov.

Národná volebná komisia avizovala, že proces spočítania hlasov bude oproti predchádzajúcim voľbám pomalší z dôvodu väčšieho počtu strán i kandidátov.

Voľby vyhral favorizovaný konzervatívny vládnuci Maďarský občiansky zväz (Fidesz). Podľa odhadov maďarskej televízie získal 48 percent hlasov. Na druhom mieste je ľavica (Maďarská socialistická strana) s 27 percentami. Nasledujú pravicovo radikálne Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) s 18 percentami a ekologicky zamerané hnutie Je možná iná politika so šiestimi percentami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu