Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko chce využiť provokácie Pravého sektora a vpadnúť na Ukrajinu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes vyhlásil, že demonštranti a aktivisti, ktorí sa vo štvrtok večer pokúsili zaútočiť na budovu parlamentu v Kyjeve, "nahrávali Rusku".

Pred budovou parlamentu sa vo štvrtok zišlo asi 1500 aktivistov a sympatizantov radikálneho hnutia Pravý sektor, ktorí sa domáhali demisie ministra vnútra Arsena Avakova.

Turčynov upozornil na fakt, že krátko pred začiatkom provokácií pred parlament prišli novinári a štáby ruských médií. Podľa neho je to dôkaz, že šlo "o pripravenú provokáciu" proti Ukrajine.

Vyhlásil, že ide o politické zadanie, ktoré dalo ruské vedenie svojej tajnej službe. Turčynov vyjadril ľútosť, že na tento cieľ sa prepožičali aj niektorí občania Ukrajiny. 

Ako informovala agentúra UNIAN, Turčynov dodal, že vedenie krajiny registruje pokusy o destabilizáciu situácie v strednej časti Ukrajiny.

Rusko zneužíva aktivity hnutia Pravý sektor na šírenie propagandy v prospech vpádu svojich vojsk na Ukrajinu, uviedol dnes poslanec ukrajinského parlamentu Mykola Kňažyckyj. Zneužívajú pritom aj tlak Pravého sektora na demisiu ministra vnútra Arsena Avakova, ktorému hnutie pripisuje zodpovednosť za smrť svojho aktivistu Oleksandra Muzyčka. Ak by hnutie dotlačilo Avakova k demisii, Rusko by mohlo deklarovať, že "Pravý sektor zvíťazil a teraz začne rezať Rusov, preto ich ideme na tankoch brániť".

Ukrajinská tajná služba SBU dnes informovala, že v Kyjeve zatkla skupinu asi 40 ľudí, ktorí sa v hlavnom meste snažili provokáciami vyvolať fyzické potýčky s miestnymi obyvateľmi. Podľa agentúry Ukrinform je medzi zadržanými aj dôstojník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby. V priestoroch, ktoré si skupina prenajímala, polícia pri obhliadke zhabala niekoľko desiatok nepriestrelných viest, masiek, nábojov, strelných i rezných zbraní. 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu