Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Matke s postihnutým synčekom ukradli auto: Štát jej zo života urobil peklo!

Andrea so synom Zobraziť galériu (3)
Andrea so synom (Zdroj: FB)

TEPLICE - Mladá mamička z českých Teplíc zažíva od augusta minulého roka krušné chvíle. Práve vtedy jej ktosi ukradol auto, ktoré kúpila pre svojho postihnutého syna a dostala naň dotáciu od ministerstva práce a sociálnych vecí. To jej však miesto ďalšej podpory urobilo výmer a teraz mu musí vrátiť sumu, ktorá je pre ňu likvidačná. Činí totiž až 179 113 korún, čo je v prepočte približne 6535 eur.

"Peniaze nemám a vôbec neviem, čo mám robiť," povedala matka šesťročného chlapca s detskou mozgovou obrnou portálu idnes.cz. Ministerstvo jej vlani v auguste schválilo dotáciu 180-tisíc korún, za ktoré kúpila Seat Alhambra. Od poisťovne získala aj príspevok na špeciálny kočík za 25-tisíc. Osud sa však s mladou ženou kruto pohral, keď jej vozidlo už po dvoch týždňoch aj s kočíkom ukradli.

Na rad tak prišli peripetie nielen okolo krádeže, ale najmä dotácie, ktorá bola určená na prevoz zdravotne postihnutého chlapca. Keďže auto zmizlo, prestala slúžiť svojmu účelu a ministerstvo teraz od Andrey žiada, aby ju vrátilo. Odpočítalo jej len pár stoviek korún za dobu, kedy ho používala a zvyšok má zaplatiť do 30 dní, čo je poriadne šibeničný termín.

Andrea vyhlásila pátranie po ukradnutom aute aj na Facebooku
Zobraziť galériu (3)
Andrea vyhlásila pátranie po ukradnutom aute aj na Facebooku  (Zdroj: FB)

Hoci žena hneď po krádeží požiadala o odpustenie vrátenia dotácie, pol roka čakala, ako ministerstvo rozhodne, aby nakoniec zistila, že jej prosba sa vôbec ku kompetentným nedostala. Podala síce odvolanie a chystá novú žiadosť, ale podľa jej slov jej vraj povedali, že veľkú šancu nemá.

"Takéto situácie sa stávajú, tých ľudí je nám ľúto, ale už sme ich niekoľkokrát vyzývali, aby si autá nechali pripoistiť proti krádeži, vandalizmu a živelným pohromám," uviedol pre idnes.cz Petr Sulek z tlačového oddelenia ministerstva.

Ako však majú získať ľudia v núdzi peniaze na poistné, to už akosi nevysvetlil. Našťastie však Češke pomáhajú aspoň dobrí ľudia, ktorí jej už na účet poslali 35-tisíc korún a po nedávnej medializácii správy sa jej ozval aj jeden z autobazárov, ktorý jej daroval Renault Mégane Combi a uhradil aj prepis.

Mamička s postihnutým synčekom tak už do nemocnice nemusí chodiť autobusom a keď sa s vozidlom náhodou niečo stane, nemusí si robiť starosti, že kvôli tomu skončí na dlažbe.

Matke s postihnutým synčekom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu