Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Medzinárodná pohotovosť kvôli detskej obrne: Je ohrozené aj Slovensko?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vyšetrenie.sk)

BRATISLAVA – Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila tento týždeň medzinárodnú zdravotnícku pohotovosť pre nárast šírenia vírusu detskej obrny cez hranice. Slovákov by však toto ochorenie ohrozovať nemalo, keďže sa proti nemu u nás povinne očkuje.

"Očkovanie chráni pred vznikom ochorenia tvorbou ochranných protilátok," vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická. Zaočkovanosť detí je na Slovensku takmer stopercentná. V prípade ľudí starších ako 30 rokov sa očkovanie odporúča, pokiaľ cestujú do krajín s výskytom detskej obrny, najmä Pakistanu, Afganistanu, Nigérie). "Na Slovensku sa vďaka očkovaniu od roku 1960 ochorenie na detskú obrnu nevyskytlo," poukázala Skalická.

Detská obrna je akútne infekčné ochorenie, ktoré pri typickom priebehu vyvoláva chabé obrny kostrového svalstva, najčastejšie dolných končatín. "Počas rekonvalescencie sa môžu niektoré paralýzy zlepšiť. Ale paralýzy, ktoré pretrvávajú viac ako 60 dní ostávajú s vysokou pravdepodobnosťou trvalé. Inkubačný čas ochorenia je 7-12 dní," priblížila Skalická.

Prameňom nákazy je podľa jej slov vždy človek, často s ľahkou nerozpoznanou formou ochorenia. Prenos nákazy sa uskutočňuje najčastejšie fekálno-orálnou cestou, vírus je už od tretieho dňa infikovania prítomný v stolici. Vlani WHO zaznamenala 417 prípadov detskej obrny a 60 percent z infikovaných sa nakazilo šírením vírusu cez hranice, čo zvyšuje riziko, že paralyzujúca choroba sa rozšíri za hranice terajších desiatich krajín, v ktorých je vírus stále prítomný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu