Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pád budov v New Yorku vyvolal spomienky na 11. september: Ľuďom sa vrátil obraz skazy!

Dve z obetí tragédie v Manhattane Zobraziť galériu (4)
Dve z obetí tragédie v Manhattane (Zdroj: SITA, FB)

NEW YORK - Najmenej šesť obetí a deväť nezvestných. To je smutná bilancia včerajšieho pádu obytných domov v newyorskom Manhattane, ktorý miestni prirovnávajú k tragédii z 11.septembra 2001. Scény z ulíc strácajúcich sa v hustom dyme, zúfale výkriky o pomoc a pátranie po nezvestných príbuzných sú ako vystrihnuté z drámy, kedy mesto čelilo teroristickým útokom.

K výbuchu a následnému pádu dvoch budov na Park Avenue v manhattenskej štvrti Harlem došlo asi pol hodiny po deviatej ráno (okolo 14:30 SEČ). Štvrť okamžite zavalil hustý dym, ktorý bolo vidieť už z diaľky a ulicami sa ozýval zúfalý krik a plač zranených. "Videli sme, ako ľudia letia z okna. Boli to moji susedia," opísala hrôzu so slzami v očiach 21-ročná Ashley Rivera. Podľa úradov je medzi zranenými najmenej 8 detí, z toho dve sú v kritickom stave. Jedným z nich je 15-ročný Oscar Hernandez, ktorý pri výbuchu utrpel ťažké popáleniny.

Deväť ľudí žijúcich v tejto prevažne hispánskej časti mesta je stále nezvestných. "Mal som pocit, akoby sa otriasal celý svet," povedal pre NY Daily News očitý svedok Mustafa Shohataa, ktorý v čase explózie stál na rohu 116. ulice a Park Avenue. Úrady už tri zo šiestich obetí identifikovali. Má ísť o dentálnu hygieničku Carmen Tanco (†67), seržantku Griseldu Camacho (†44) a Rosauru Hernandez-Barrios (†21). Meno a vek ďalšej obete, ktorú spod trosiek vo štvrtok vytiahli, zatiaľ zverejnené nebolo.

 

Griselda bola práve doma so svojou matkou, keď sa ich apartmán zrazu začal rúcať. "Bola jednou z mála strážnikov, ktorí vám popriali dobrú noc," spomína si na vždy usmiatu ženu študentka Molly Ryan. Diana Cortez strávila hľadaním sesternice Carmen, druhej z obetí, celý deň, až jej nakoniec polícia oznámila, že zomrela. "Ešte v sobotu som s ňou hovorila," povedala s plačom, keď sa dozvedela smutnú správu.

Carmen Vargas-Rosa správkyňa kostola sídliaceho pod apartmánmi je z hrozného nešťastia stále v šoku. "Pracovala som v kostole 60 rokov, no nikdy som nič také nevidela. Jediná vec, čo ma drží pri živote je Božia pomoc," vyhlásila zúfalo.

Dve zo šiestich obetí - Carmen Tanco a Griselda Camacho
Zobraziť galériu (4)
Dve zo šiestich obetí - Carmen Tanco a Griselda Camacho  (Zdroj: SITA, FB, Twitter)

Obraz rútiacich sa budov v obyvateľoch vyvolal spomienky na 11. september 2001, kedy mestom otriasla séria teroristických útokov. Jedna zo scén bola ako vystrihnutá zo dňa, ktorý sa do histórie zapísal čiernym písmom - pohľad na zúfalých ľudí, ktorí prehľadávajú miestne nemocnice, aby našli svojich nezvestných príbuzných. Kongresman Harlemu Charles Rangel označil nešťastie za "11. september našej komunity". "Toto nešťastie vnímam rovnako, ako svet vnímal 11. september," vyhlásil.

Zúfalí obyvatelia hľadajú nezvestných príbuzných.
Zobraziť galériu (4)
Zúfalí obyvatelia hľadajú nezvestných príbuzných.  (Zdroj: SITA, FB, Twitter)

Hasiči pomáhajú záchranárom z miesta odvážať zranených.
Zobraziť galériu (4)
Hasiči pomáhajú záchranárom z miesta odvážať zranených.  (Zdroj: SITA, FB, Twitter)

Podľa newyorského starostu Billa de Blasio bol za výbuchom pravdepodobne únik plynu. Políciu na zápach plynu obyvatelia upozornili asi 18 minút pred explóziou. Skôr ako však stihli oznámenie overiť, budovy sa zrútili k zemi. Otrasy boli tak silné, že ich zaznamenali aj na Kolumbijskej univerzite, kde merajú seizmickú aktivitu v okolí New Yorku. Obyvatelia tvrdia, že plyn bolo v oblasti cítiť už minimálne dva roky. Úrady však pred tým údajne zatvárali oči.

Obyvateľov z vedľajších budov museli evakuovať. Podľa CNN bolo totiž výbuchom poškodených niekoľko okolitých domov a môže hroziť ďalšie zrútenie. Na mieste bola čiastočne obmedzená aj nadzemná dráha, na ktorú dopadli trosky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu