Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Lotyšsku budú mať pochod nacistickí veteráni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIGA - Poslanci lotyšského parlamentu dnes v Rige hlasovaním schválili kontroverznú spomienkovú oslavu tamojších vojakov, ktorí počas druhej svetovej vojny bojovali na strane nacistického Nemecka.

Popri akcii, ktorá sa bude konať 16. marca, sa v metropole uskutoční aj protifašistická manifestácia, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Podľa predstaviteľov mesta stúpenci nacistických veteránov podali oficiálnu žiadosť na usporiadanie pochodu v centrálnej časti Rigy, kým antifašistickí aktivisti požiadali o povolenie zorganizovať protestné zhromaždenie neďaleko Pamätníka slobody, kde bývalí členovia lotyšských légií tradične kladú vence na konci svojho pochodu.

Dátum pochodu pripadá na Deň lotyšských légií, ktorý nie je oficiálnym štátnym sviatkom, v Rige sa však vtedy konajú vojenské slávnosti na počesť 140.000 mužov, ktorí bojovali v jednotkách Waffen-SS. Uvedomelá glorifikácia kolaborantov tretej ríše vytvorila v lotyšskej spoločnosti hlboký rozpor a spustila vlnu ostrej kritiky po celom svete, podotýka RIA Novosti.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu