Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Medzi bratislavskými veteránmi sú aj aktívni dôchodcovia, parašutizmu sa venujú doteraz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V priestoroch Poľnohospodárskej školy v Bernolákove sa v sobotu 8. marca uskutoční výročná schôdza Klubu vojenských výsadkárov - veteránov (VVV) Bratislava. Klub si v tomto roku pripomína 20. výročie svojho vzniku a činnosti.

Dnes združuje vyše 120 bývalých vojenských a športových výsadkárov i viacerých priaznivcov a obdivovateľov tejto športovej i obranno-vojenskej činnosti. Aj keď ide o starších mužov i ženy, väčšina z nich je v parašutizme ešte stále aktívna.

Klub organizuje skupinové i sólové zoskoky a pravidelne sa zúčastňuje na skupinových zoskokoch v programe leteckých  dní. Všetci členovia majú za sebou niekoľko stoviek zoskokov a niektorí jednotlivci aj vyše dvoch tisíc.

Sú medzi nimi aj stále skáčuci jednotlivci, ktorí už prekročili vek osemdesiat rokov. Poverení jednotlivci dokážu pripraviť na zoskok v tandeme ktoréhokoľvek zdravého občana, ktorý prejaví záujem o tento nevšedný zážitok.

Klub VVV Bratislava, ktorého organizačnou súčasťou je aj Klub výsadkárov v Trnave, udržiava kontakty so všetkými rovnako zameranými klubmi na Slovensku i v Česku. Zo slovenských sú to Banská Bystrica, Žilina, Trenčín, Prešov a Šumiac.

Na výročnú schôdzu sa prezentovalo 44 výsadkárov z Českej republiky. Hlavným programovým bodom výročnej schôdze bude príprava osláv storočnice vydania patentu na padák v USA slovenskému vynálezcovi Štefanovi Baničovi. Oslavy sa uskutočnia v polovici augusta a budú sústredené v jeho rodnej malokarpatskej obci Smolenice.

Okrem pietnych a výstavných podujatí v Smoleniciach sa uskutoční aj seminár o živote a diele Štefana Baniča a o význame parašutizmu v modernom svete. Program vyvrcholí branno-športovými podujatiami, pričom nebudú chýbať ani sólové a skupinové zoskoky na letisku pri Bolerázi.

Na dôstojný pamätník Štefanovi Baničovi, ktorý dnes už desať rokov stojí pred Obecným úradom v Smoleniciach, sa vyzbierali členovia Klubu VVV v Bratislave, ktorí sa podieľali na príprave na jeho postavenie i slávnostné odhalenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu