Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Búri sa ďalšia krajina, desaťtisíce Venezuelčanov nechcú prezidenta

Protesty vo Venezuele Zobraziť galériu (5)
Protesty vo Venezuele (Zdroj: SITA)

CARACAS - Desiatky tisíc odporcov režimu venezuelského prezidenta Nicolasa Madura vyšli v sobotu demonštrovať do ulíc metropoly Caracasu. Podľa agentúry AP išlo o zatiaľ najväčší protest proti jeho desaťmesačnej vláde. Pred prezidentským palácom v inej časti mesta sa zhromaždil podstatne menší dav Madurových stúpencov, napísala agentúra AP.

Počet mŕtvych z protivládnych demonštrácií, ktoré sa začali pred dvoma týždňami, vzrástol v sobotu o ďalšie dve obete a dosiahol najmenej desať obetí. Ďalších viac ako 100 ľudí utrpelo zranenia, oznámila agentúra AP.

Najnovšími obeťami sa stala študentka a mladý zamestnanec supermarketu. Dvadsaťtriročná žena podľahla v nemocnici zraneniam, ktoré utrpela pri zásahoch do tváre gumovými projektilmi, ktoré do davu pálili bezpečnostné sily 19. februára, uviedli opozičné zdroje. Dvadsaťdeväťročný muž zahynul, keď v piatok večer narazil na motorke do drôtu natiahnutého cez ulicu v Caracase. V oblasti, kde k nehode došlo, údajne opakovane blokujú cesty demonštranti.

Na sobotňajšom opozičnom zhromaždení v bohatšej, východnej časti Caracasu dvojnásobný uchádzač o prezidentskú funkciu Henrique Capriles naliehal na priaznivcov opozície, aby neustávali v tlaku na vládu a nútili ju riešiť aktuálne problémy krajiny ako rastúcu zločinnosť a 56 percentnú infláciu. "Ak to Maduro nedokáže, potom je načase, aby šiel," povedal Capriles davu.

Sľúbil tiež, že bude bojovať za oslobodenie známeho radikálneho opozičného vodcu Leopolda Lópeza, hoci s ním v rade názorov nesúhlasí.

Potom, čo sa opozičné zhromaždenie koncom popoludnia rozišlo, podobne ako v predchádzajúcich dňoch zostala asi tisícka radikálov v uliciach, vztýčila barikády a začala na policajtov hádzať kamene a fľaše. Polícia odpovedala slzným plynom, aby protestujúcim zabránila v zablokovaní dopravy.

Prívrženci prezidenta, prevažne ženy odeté v červenej farbe jeho socialistickej strany, sa v sobotu za zvukov hlasnej hudby vydali na pochod k prezidentskému palácu. Ženy tancovali, kričali heslá a niesli fotografie zosnulého ľavicového prezidenta Huga Cháveza. Potom k nim prehovorila prvá dáma Venezuely Cilia Floresová, ktorá ich varovala pred údajnými snahami opozície vyvolať krvavé strety a vytvoriť podmienky pre prevzatie moci ako na Ukrajine .

Demonštrácie sa konali v sobotu aj na iných miestach krajiny, prevažne ale mali mierový priebeh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu