Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Španielsky parlament nahneval Kataláncov, zatrhol im referendum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsky parlament vo štvrtok veľkou väčšinou odmietol plány na usporiadanie referenda o nezávislosti Katalánska, proti čomu dôrazne vystupuje centrálna vláda v Madride. Uznesenie namierené proti snahám o nezávislosť podporilo 272 poslancov zo strán hlavného prúdu, zatiaľ čo proti hlasovalo iba 43 zástupcov katalánskych nacionalistických skupín a niekoľko ľavičiarov.

Parlament vyzýva na dodržanie zákonov a ústavy, podľa ktorej môže referendá vypisovať iba centrálna vláda. Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte v januári ubezpečil, že hlasovanie v Katalánsku nedovolí. Regionálny parlament v Barcelone predtým podporil návrh, aby Katalánsko požiadalo zvyšok Španielska o priznanie práva na referendum.

Koalícia katalánskeho premiéra Artura Masa sa už v decembri s inými stranami v regióne dohodla, že hlasovanie uskutočnia 9. novembra 2014. Podľa navrhovaného znenia referendových otázok by sa mali obyvatelia Katalánska vyjadriť, či by mal byť región "štátom" a v prípade, že áno, či by mal byť takýto štát nezávislý. Španielsky ústavný súd v máji 2013 pozastavil platnosť deklarácie, ktorou katalánsky parlament vyhlásil "zvrchovanosť" autonómneho regiónu a otvoril tak cestu k vypísaniu referenda o jeho nezávislosti. Jej podpora u verejnosti dosahuje asi 50 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu