Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Ukrajina je v občianskej vojne: Západ krajiny oznámil samostatnosť!

Nepokoje na Ukrajine Zobraziť galériu (56)
Nepokoje na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Násilné strety medzi protivládnymi demonštrantmi a políciou dosiahli v Kyjeve obrovské rozmery. Počet mŕtvych stúpol na 26, s vážnymi zraneniam hospitalizovali takmer 300 osôb, medzi nimi aj 79 policajtov. Nepokoje sa rozšírili aj do iných regiónov. Ľvovský dokonca vyhlásil nezávislosť. Zahraničné médiá otvorene píšu o občianskej vojne, niektorí obyvatelia zo strachu o život opúšťajú svoje domovy. Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona by Slovensko nápor utečencov nezvládlo.

ONLINE vysielanie z Ukrajiny


Live streaming video by Ustream

 

22:40 Objavili sa informácie o mučení zatknutých demonštrantov. Policajti mali údajne dvoch mladíkov brutálne biť následne im mali zašiť ústa ihlou a niťou. Obaja sú hospitalizovaní v nemocnici.

22:37 Janukovyč sa dohodol s opozíciou počas večerného stretnutia na uzavretí dočasného prímeria. Prezident dal údajne povel na zrušenie policajnej akcie a záshu proti demonštrantom na námestí počas dnešnej noci. Opoziční predstavitelia tento prísľub potvrdili. Údajne už bol zásah naplánovaný a mal ukončiť nepokoje.

22:27 Protestujúcich zabáva aj post Lady Gaga na Twitteri. Prekladať asi netreba.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)

22:25 V Kyjene našli uhorené telo. Nie je možné identifikácia, doonca ani pohlavia. Telo bolo nájdené dnes v budove odborových zäzov, ktorá  slúžila do včerajšieho útoku polície, ako sídlo opozície a demonštrantov. Po tejto správe sa očakáva ďalšia eskalácia násilia.

22:10 Demonštranti v meste Chmeľnickij podpálili budovu bezpečnostných síl. Išlo o odvetu za streľbu počas dňa, pri ktorej zahynula jedna žena.

 

20:52 Prezident USA Obama pri návšteve Mexika oznámil, že by krízu na Ukrajine nemala riešiť armáda, ale civilisti.

20:51 V Poltave mali podľa agentúry Interfax vyplieniť demonštranti sídlo vládnej strany.

20:33 Streľba už a mimo Kyjeva

V meste Chmeľnickij sa protest pred sídlom ukrajinskej tajnej služby SBU skončil takmer dalšími obeťami na životoch. Podľa svedkov spustili policajti streľbu do ľudí. Postrelení sú traja, jedna žena ťažko zranená bojuje o život v nemocnici.

Foto: zn.ua
Zobraziť galériu (56)
Foto: zn.ua

 

20:25 Na námestí Nezávislosti došlo k obrovskému výbuchu. Policajti nasadili vodné delá a deonštranti sa pripravujú na obranu. Nepokoje hlásia z ďalších miest. V meste Ternopil na západe krajiny údajne demonštranti obsadili budovu mestskej rady. Protesty sú aj v Odesse. kde došlo k potýčkam s políciou.

20:00  Štátna televízia označila rebelov z Ľvova, ktorí obsadili všetky dôležité úrady za teroristov, ktorí sa snažia dostať do Kyjeva. A to aj napriek tomu, že mesto má takmer hermeticky uzatvorené všetky príjazdové cesty.

19:44 Janukovyč odvolal armádneho náčelníka

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v stredu odvolal náčelníka generálneho štábu tamojšej armády Volodymyra Zamanu. Informujú o tom zahraničné spravodajské portály odvolávajúce sa na internetovú stránku prezidenta, dôvody odvolania v čase krvavých nepokojov sú však zatiaľ nejasné. Zamana opúšťa funkciu po tom, ako Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) oznámila začatie celoštátnej "protiteroristickej operácie", na ktorej by sa podľa ministerstva obrany mohla podieľať i armáda.

19:06 Predseda Európskej komisie José Barroso dnes v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom odsúdil použitie sily proti protestujúcim. Ukrajinského prezidenta zároveň podľa agentúry Reuters vyzval na okamžité ukončenie násilia.

19:03 Protiteroristickú operáciu rozšírili na celú krajinu

Najvyšší bezpečnostný orgán Ukrajiny v stredu oznámil začatie celoštátnej "protiteroristickej operácie", ktorá nasleduje po zatiaľ najkrvavejšom násilí v Kyjeve od vypuknutia vlny protivládnych nepokojov.

18:39 Ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska a Poľska pricestujú vo štvrtok na Ukrajinu a pokúsia sa sprostredkovať ukončenie násilností medzi vládou a opozíciou. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski prostredníctvom Twitteru oznámil, že sa v Kyjeve stretnú s prezidentom Viktorom Janukovyčom.

18:28 Ministerstvo obrany podľa serveru BBC pohrozilo, že do "protiteroristickej operácie" na Majdan môžu byť nasadené aj vojenské jednotky.

18:26 Protivládni demonštranti dnes v centre Kyjeva obsadili hlavnú poštu a sídlo televíznej a rozhlasové rady, kde si budujú svoj ​​nový štáb namiesto sídla odborov, ktorý vyhorel počas uplynulej noci. Oznámila to agentúra Interfax. Úrady naopak pohrozili nasadením vojenských jednotiek proti "extrémistom" a "radikálom".

17:53 Situácia na Ukrajine prekvapila celý svet svojou životnosťou a trvalosťou a najnovšie aj použitím zbraní proti poriadkovým silám. To dáva vláde možnosť obviniť opozíciu z podpory banditizmu a terorizmu. Uviedol riaditeľ Inštitútu bezpečnosti a obrany Akadémie ozbrojených síl M. R. Štefánika a zahraničnopolitický analytik Ivo Samson.

17:22 Demonštranti sa takto vybavili proti slznému plynu a vodným delám.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

 

17:10 Centrom protivládneho odporu sa na západe Ukrajiny stal Ľvov, ktorého radnicu ovláda národne orientovaná strana Sloboda. Odporcovia prezidenta Viktora Janukovyča v tomto najväčšom západoukrajinskom meste a tradičnej bašte ukrajinského nacionalizmu vyhlásili podľa agentúry Reuters "politickú autonómiu" na ústrednej moci.

Počas noci miestni aktivisti obsadili prakticky všetky budovy, kde sídlia silové alebo správne zložky kontrolované z Kyjeva. Do rúk protivládnych demonštrantov sa dostala miestna správa ukrajinskej kontrarozviedky, oblastná centrála polície aj prokuratúra. Ľudia vyhadzovali z okien listiny a pálili ich na uliciach.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

16:58 Spojené štáty vyzvali ukrajinskú vládu, aby stiahla z kyjevského Námestia nezávislosti poriadkovú políciu, vyhlásila prímerie a začala rokovať s opozíciou. Zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes na palube lietadla Air Force One novinárom povedal, že vláda USA zvažuje uvalenie sankcií na osoby zodpovedné za násilie. V tejto súvislosti vedie konzultácie s Európskou úniou.

16:48 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa opakovane vyjadril k otázke sankcií voči Ukrajine v zmysle, že plošné sankcie nič nevyriešia. Je zástancom toho, aby sa prijali cielené opatrenia proti jednotlivcom s využitím už existujúcich pák a nástrojov, ktoré má EÚ k dispozícii. Medzi takéto nástroje patrí napríklad zmrazenie účtov osobám, u ktorých vzniklo dôvodné podozrenie, či ich príjmy sú legálne; a po vyšetrení a identifikovaní tých osôb, ktorí sú zodpovední za smrť ľudí na Ukrajine - smrť demonštrantov, ale aj vojakov - aj aplikovanie zákazu umožniť im vstup do EÚ.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

16:35 Zo solidarity s protivládnymi demonštrantmi na kyjevskom Námestí nezávislosti blokuje od dnešného rána približne 300 Ukrajincov poľsko-ukrajinský hraničný priechod Korczowa-Krakivec a zapálili pri ňom nahromadené pneumatiky. Kvôli protestu na vonkajšej hranici Európskej únie ukrajinskí colníci prerušili odbavovanie áut a pohraničné úrady na oboch stranách vyzvali vodičov, aby pre prejazd hranice zvolili iný priechod.

16:33 Situácia na Ukrajine prekvapila celý svet svojou životnosťou a trvalosťou a najnovšie aj použitím zbraní proti poriadkovým silám. To dáva vláde možnosť obviniť opozíciu z podpory banditizmu a terorizmu. Uviedol to riaditeľ Inštitútu bezpečnosti a obrany Akadémie ozbrojených síl M. R. Štefánika a zahraničnopolitický analytik Ivo Samson.

Ako povedal, v porovnaní napríklad s minuloročnými protivládnymi protestmi v Turecku sa ukrajinská opozícia neuspokojila s čiastkovými ústupkami, ale rozhodla sa hrať "vabank". "Buď odstúpenie prezidenta a nové voľby, alebo nijaký zmier," dodal Samson.

16:25 "Nedávne udalosti na Ukrajine ukázali eskaláciu silovej konfrontácie a masového použitia zbraní zo strany extrémistických skupín. V mnohých oblastiach krajiny sú obsadzované miestne orgány, štruktúry ministerstva vnútra, bezpečnostnej služby, prokuratúry, vojenské jednotky a muničné sklady. Horia budovy súdov, vandali ničia byty a zabíjajú civilistov. Za posledný deň sa ocitlo v rukách zločinov vyše 1500 zbraní a 100.000 nábojov," citovala z vyhlásenia SBU agentúra ITAR-TASS.

Podľa SBU dochádza k "vedomému a zámernému použitiu násilia, podpaľačstvu, vraždám, bratiu rukojemníkov, zastrašovaniu obyvateľstva s cieľom dosiahnuť nezákonné ciele. To všetko sa deje s použitím strelných zbraní. Toto už nie je prejav terorizmu, ale konkrétne akty terorizmu".

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: FB)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: FB)

16:22 Ukrajinská tlačová agentúra Interfax informovala, že protestujúci mali zabaviť zbrane v budove bezpečnostnej služby v meste Ivano-Frankivsk, ktorú obsadili. Išlo o 268 pištolí, dve pušky, tri ručné guľomety a 92 granátov.

16:20 Rôzne "polohy" ukrajinskej polície.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: FB)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: Twitter)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: Twitter)

16:17 Novinár Max Seddon na svojom Twitteri avizoval, že nové útoky polície na demonštrantov sú podľa vodcov opozície naplánované na šiestu hodinu večeru. Odznelo v BBC News.

16:10 Demonštranti zajali guvernéra západnej voliňskej autonómnej oblasti Aleksandra Bashkalenka a požadujú jeho rezignáciu, informoval server Russia Today. Podľa ukrajinských médií bol Bashkalenko v putách predvedený na pódium pred asi desaťtisícový dav, kde ho poliali studenou vodou. Rezignáciu vraj podpísať odmietol.

16:05 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí vydalo cestovné odporúčanie druhého stupňa pre Ukrajinu. "Vzhľadom na súčasnú zhoršujúcu sa vnútropolitickú situáciu na Ukrajine, najmä v hlavnom meste Kyjev, ako aj v iných regiónoch krajiny (hlavne Ivano-Frankovsk, Ľvov a Ternopoľ), odporúča slovenským občanom zvážiť cestu na Ukrajinu. Slovenským občanom nachádzajúcim sa v krajine, prípadne už cestujúcim odporúčame, aby sa nezapájali do protestných akcií a ani sa nezdržiavali na miestach zhromažďovania sa veľkého počtu ľudí. Situácia na Ukrajine je momentálne nepredvídateľná a môže sa veľmi rýchlo meniť. Nemožno vylúčiť ďalšie strety medzi poriadkovými silami a protestujúcimi," napísalo na svojej stránke mzv.sk.

15:59 Kremeľ sa v stredu vyhýbal otázkam, kedy uvoľní Ukrajine ďalšiu tranžu z finančnej pomoci v celkovej výške 15 mld. USD. Tvrdí, že hlavnou prioritou je ukončenie násilných protestov. Ruský minister financií v pondelok povedal, že Moskva tento týždeň kúpi ukrajinské vládne dlhopisy za 2 mld. USD. Na otázku týkajúcu sa uvoľnenia druhej tranže z pomoci hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v rozhovore s reportérmi v stredu povedal, že túto záležitosť nebude komentovať a pokračoval tým, že najdôležitejšie je ukončenie násilia. "Jedna vec je istá, v situácii, keď extrémistické prvky spôsobujú, čo sa deje na Ukrajine, je vyriešenie situácie hlavnou prioritou,“ povedal Peskov.

15:57 Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč obvinil  prozápadných opozičných lídrov z pokusu chopiť sa moci silou. Vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom internetu ďalej uviedol, že upustil od použitia sily, hoci ho jeho poradcovia tlačili k tomu, aby zaujal tvrdší postoj.

"Títo politici - ak môžem použiť tento výraz - sa  bez akéhokoľvek mandátu od občanov, protiprávne a v rozpore s ústavou Ukrajiny uchýlili k pogromom, podpaľačstvu a vraždám, aby sa pokúsili získať moc," citovala agentúra Reuters z Janukovyčovho vyhlásenia.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina v tejto súvislosti zdôraznil, že Kremeľ preferuje politiku nezasahovania do vnútorných záležitostí Ukrajiny. Dodal, že Putin a Jankovyč v noci spolu telefonovali a označili udalosti na Ukrajine za pokus o prevrat.

15:43 Ukrajinská kontrarozviedka SBU a protiteroristické centrum oznámili začatie protiteroristickej operácie v celej krajine. Znamená to, že špeciálne sily a stroje môžu byť právne použité proti demonštrantom v celej Ukrajine. Vláda tak nazvala protesty "teroristickými činmi".

15:38 Jozef Viskupič z OĽaNO sa obáva vypuknutia občianskej vojny. OĽaNO volá po dialógu a aktívnom zapojení EÚ do mierového urovnania sporu. Podľa Obyčajných je potrebné rázne odsúdiť násilie páchané na obyvateľoch krajiny a vyvodiť zodpovednosť voči zodpovedným za tento stav na Ukrajine. "Takéto správanie je v demokracii neprípustné a Európska únia musí jasne obhajovať hodnoty, na ktorých je založená. Nielen slovami, ale situácia si vyžaduje už aj konkrétne činy. Sme presvedčení, že slovenská diplomacia by mala byť jednoznačne aktívnejšia a zapojiť sa do tvorby európskej reakcie na vážne vychýlenie Ukrajiny z demokratického a civilizovaného priestoru," vyhlásil Viskupič.

15:33 Medzinárodný olympijský výbor zakázal ukrajinským športovcom uctiť pamiatku obetí krvavých násilností. Podľa jeho rozhodnutia nesmú Ukrajinci nosiť čiernu pásku na znamenie smútku. "Ukrajinská olympijská delegácia zdieľa smútok svojich spoluobčanov a hlboko ľutuje obetí tragických udalostí," napísal ukrajinský olympijský výbor.

15:30 Zásoby balenej vody a balíky s jedlom či liekmi Kyjevčania prinášajú priamo na Námestie nezávislosti. Predtým však balíky musia prejsť kontrolou domobrany, ktorá sa na Majdane v snahe zabezpečiť poriadok sformovala krátko po začatí protivládnych protestov vlani v novembri.

15:16 Pamiatku obetí násilia si uctili kladením sviečok a kvetov aj v Litve pred ukrajinským veľvyslanectvom.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

15:10 Na demonštrantov použili popoludní vodné delo. Stanovisko majú na nákupnom centre Globus v centre Kyjeva.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: Twitter)

15:06 Európska únia nemôže naďalej vierohodne sprostredkovávať rozhovory o upokojení situácie na Ukrajine, pretože sa diskreditovala stránením opozičným vodcom. V rozhovore pre server Spiegel Online to povedal bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder. Podľa neho by sprostredkovateľskú úlohu mala prevziať OSN. Výzvy k tomu, aby sa vyjednávanie ujal sám, odmietol. "Európska únia už (rozhovory) naďalej sprostredkovávať nemôže," povedal Schröder. "Európa urobila chybu, že sa postavila za jednu frakciu, a teraz je len jednou zo strán (v konflikte)," povedal bývalý nemecký kancelár.

15:02 Devätnásť z 26 doterajších obetí novej vlny protivládnych nepokojov na Ukrajine podľahlo strelným zraneniam, informoval v Kyjeve predstavitelia mestského odboru zdravotníctva. Jeden človek zomrel na otravu splodinami horenia, dvoch postihol srdcový záchvat, dvaja ďalší podľahli bodno-rezným ranám a jedného mladého účastníka protestov zrazilo auto. Predstavitelia kyjevskej radnice dodali, že stav 35 účastníkov protivládnych demonštrácií je veľmi vážny alebo vážny.

14:59 Britské portály varujú fanúšikov Tottenhamu, ktorí by chceli cestovať na futbalový zápas na Ukrajinu, aby svoju účasť radšej zvážili.

14:55 Ukrajinské ministerstvo obrany oficiálne dementovalo šíriace sa informácie o redislokácii vojakov a bojovej techniky do Kyjeva na potlačenie protivládnych nepokojov.

14:41 Západný región Ľvov vyhlásil nezávislosť na Ukrajine, čo by znamenalo potenciálny prielom v protivládnych protestoch v krajine. Demonštranti sa zmocnili štátneho zastupiteľstva, výkonného výboru a vyhlásili kontrolu nad regiónom, ktorý susedí s Poľskom a má 2,5 milióna obyvateľov. Jeho novou hlavnou úlohou bude udržiavať verejný poriadok a podpora demonštrantov v Kyjeve.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: Wikipedia)

14:39 Krymskí poslanci zvažujú nastolenie otázky vrátenia polostrova k Rusku, ak bude eskalácia násilia v krajine pokračovať.

14:37 Kyjevčania sú solidárni s účastníkmi protivládnych protestov a do Michajlovského kláštora, ktorý je jedným z miest, kde sa pomoc pre Majdan sústreďuje, prinášajú potraviny a teplé oblečenie. Ku kláštornému komplexu sa pritom teraz dá dostať len pešo, pretože dopravná polícia od utorka večera uzavrela všetky cesty v centre mesta. V Kyjeve nepremáva ani metro. Radnica vydala nariadenie, že ostatné druhy mestskej hromadnej dopravy majú dnes cestujúcich prepravovať zdarma. Podľa tlačovej agentúry UNIAN sa však v praxi toto nariadenie často porušuje, alebo o ňom vodiči ani nevedia.

14:33 Ukrajinská kontrarozviedka SBU začala vyšetrovanie nemenovaných politikov podozrivých z ohrozenia ústavného poriadku a pokusu o štátny prevrat. SBU to dnes oznámila na svojich webových stránkach. V prípade odsúdenia hrozí vinníkom trest až desať rokov väzenia.

14:30 Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že za podnecovanie k mäsovým nepokojom bolo v Kyjeve v minulých dňoch zadržaných 59 ľudí. Počet mŕtvych sa zatiaľ zastavil na dvadsaťpäť, resp. dvadsaťšesť, množstvo zranených sa podľa polície aj demonštrantov pohybuje v stovkách.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: FB)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: FB)

14:26 Na Námestí nezávislosti je v týchto chvíľach asi 5 tisíc protestujúcich. Niektorí si priamo na ulici vyrábajú Molotove kokteily a pripravujú sa na prípadný útok zo strany polície. Fľaše s horľavinou údajne hádžu aj samotný muži zákona. Jeden z nich ju mal hodiť medzi skupinku demonštrantov. Ďalší z protestujúcich stále prinášajú drevo na hlavné námestie vedľa katedrály sv. Michala, ktoré podpaľujú a udržujú tak dymovú clonu medzi demonštrantami a políciou.

14:23 K situácii na Ukrajine sa začali vyjadrovať aj zastupitelia politických strán. "Pokračovanie krviprelievania však môže viesť k humanitárnej katastrofe na Ukrajine, ktorá sa dotkne i Slovenska. Hnutie NOVA vyzýva preto Vládu Slovenskej republiky, aby podnikla nevyhnutné kroky na prípravu Slovenska na všetky možné scenáre vývoja na Ukrajine," znie odkaz Martina Barta a Juraja Drobu.

14:21 "Bezpečnostná rada SR je v pohotovosti, monitorujeme našu hranicu s Ukrajinou, doteraz sme nezaznamenali žiadny pohyb migrantov, ani zvýšený počet žiadostí o víza. V prípade potreby je Slovensko pripravené reagovať na aktuálnu situáciu," uviedol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády

14:16 Ministerstvo vnútra zverejnilo zoznam policajtov, ktorých životy vyhasli počas nepokojov. Ide o Dmytra Vlasenka, Vitaliya Honcharova, Oleksiya Ivanenka z Donecka a kyjevských mužov zákona Ivana Teplizuka a Maksyma Tretyaka. Podľa oficiánych zdrojov bolo celkovo zranených 383 policajtov, z toho najmenej 83 utrpelo streľné zranenia. Ďalších desať bolo usmrtených.

14:08 Pokiaľ bude násilie na Ukrajine pokračovať, český prezident Miloš Zeman zváži zrušenie aprílovej návštevy svojho ukrajinského kolegu Viktora Janukovyča v Prahe. Serveru iDNES.cz to povedal hovorca Hradu Jiří Ovčáček. Zeman násilie odsudzuje a považuje ho za neprijateľné, pričom eskalujúca situácia si podľa neho vyžaduje predčasné prezidentské a parlamentné voľby. "Pokiaľ bude násilie pokračovať, budeme musieť situáciu zvážiť," uviedol hovorca, podľa ktorého však zatiaľ pozvanie platí.

14:05  Minister zásadne neodporúča Slovákom, aby si robili výlety na demonštrácie a zapájali sa do nich. "Je tam už regulárna občianska vojna. Na jednej aj druhej strane sú vyzbrojení ľudia. Nebuďme naivní a nemyslime si, že je to nejaké predstavenie pre turistov," upozornil. Za najpokojnejšiu označil situáciu v Užhorode, ktorá by, ako poznamenal, mohla byť istým modelom riešenia pre celú krajinu.

14:00 Búrlivé strety vo Volyni. Demonštranti sa pokúšali dobiť do budovy štátnej správy, zatiaľ čo pohotovostné jednotky ich rozháňali dymovnicami.

13:50 Starosta Donecku Alexander Lukyanchenko v stredu na zasadnutí zastupiteľstva povedal, že za násilie na Ukrajine je zodpovedná opozícia, píše online portál Novosti Donbassa. "Nemôžeme rokovať s teroristami," vyhlásil starosta, ktorý tak označil opozičných vodcov. Podľa Lukyanchenka by sa mala opozícia činy radikálov odsúdiť a dištancovať sa od nich. "Radikálnych vodcov by mali zatknúť," uviedol a dodal, že to, čo sa v týchto chvíľach odohráva na západe Ukrajiny pripomína "občiansku vojnu". Na záver tiež uviedol, že pri stretoch bolo zranených 9 policajtov z Donecka.

13:42 Slovensko je pre zavedenie iba cielených opatrení voči osobám, ktoré sú zodpovedné za násilnosti na Ukrajine a proti prípadným plošným sankciám voči ukrajinskej vláde. Novinárom to povedal šéf diplomacie Miroslav Lajčák. Ministri zahraničia krajín Európskej únie sa k vývoju mimoriadne zídu vo štvrtok. Slovensko, ktoré s Ukrajinou susedí, zatiaľ nezaznamenalo vyšší záujem Ukrajincov o víza a zatiaľ od svojho východného suseda neočakáva ani príliv utečencov.

"Ľudí, ktorí sú zodpovední za úmrtia, dajme na vízový čierny zoznam, teda minimálne im zakázať vstup do Európskej únie. Neviem si predstaviť, že by sme mohli urobiť menej," vyhlásil Lajčák k možným odvetným opatreniam za násilné strety medzi protivládnymi demonštrantmi a políciou.

13:35 Frakčný šéf nemeckej Ľavice Gregor Gysi navrhol bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera ako sprostredkovateľa konfliktu na Ukrajine. Podľa Gysiho je potrebné nájsť riešenie, s ktorým budú spokojné Ukrajina, Rusko aj Európska únia. "Treba asi vtiahnuť do riešenia konfliktu ľudí, ktorí vedia, ako hovoriť s Putinom," povedal Gysi, pretože podľa neho bez Moskvy sa nenájde riešenie. "Napriek všetkým mojim výhradám, čo tak vtiahnuť Gerharda Schrödera? Hovorí sa, že má s ruským prezidentom dobré vzťahy."

13:23 Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz upozornil, že ukrajinská vláda je na najlepšej ceste prísť o svoju legitimitu. "Ukrajinu poznačila tragédia. Zlyhanie úradov zapojiť sa do skutočného dialógu viedlo k obnoveniu násilia a smrti mnohých demonštrantov a príslušníkov polície. To je šokujúce a neprijateľné a vyžaduje si to naliehavú akciu," uviedol predseda EP v stanovisku pre médiá.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

13:17 Stovky prívržencov ukrajinskej opozície dnes z ukrajinskej strany zablokovali prístup k priechodu Korczowa-Krakovec na hraniciach s Poľskom. Preprava cez hraničný priechod, ktorý patrí k najrušnejším v tejto časti spoločných hraníc, sa zastavila hneď ráno. Poľské úrady motoristom preto odporučili použiť iné hraničné priechody.

Komplikovaná je situácia na cestách aj v iných častiach krajiny. Dopravná polícia prehradila cesty vedúce do Kyjeva z Dnipropetrovska, Odesy, Brovár, Borispoľa i výpadovku na Varšavu. Všetky autá pritom policajti podrobujú prehliadke. Na cestách sa tak vytvorili niekoľkokilometrové kolóny áut.

13:15 Slovenské ministerstvo obrany neprezradilo, aké konkrétne kroky podniká. "Situáciu na Ukrajine neustále monitorujú bezpečnostné zložky. Z bezpečnostných a taktických dôvodoch nemôžeme poskytnúť bližšie informácie," povedala Topkám hovorkyňa ministerstva Martina Balleková.

13:12 Maďarské ministerstvo zahraničných vecí sleduje s hlbokými obavami dnešný dramatický obrat ukrajinskej vnútropolitickej krízy, ktorý si vyžiadal aj obete a ktorý opäť hrozí destabilizáciou krajiny, vyhlásilo dnes maďarské ministerstvo zahraničných vecí.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

13:07 Poľské úrady sú pripravené prijať ľudí, ktorí boli zranení počas poslednej vlny protivládnych nepokojov na Ukrajine, i na možný prílev utečencov. Podľa agentúry UNIAN to vo Varšave uviedol poľský premiér Donald Tusk. Spresnil, že nateraz sú na tento účel vyhradené lôžka v nemocniciach ministerstva obrany a rezortu vnútra. "Sme pripravení na prijatie veľkého počtu zranených," dodal Tusk. Poľsko je podľa neho dobre pripravené na prijatie zranených i utečencov. Momentálne je v poľských nemocniciach hospitalizovaných 11 zranených opozičných aktivistov z Ukrajiny.

13:04 Novinár a člen ukrajinského parlamentu Andrej Ševčenko zverejnil na Twitteri fotografiu štyroch mŕtvych tiel.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: Twitter)

12:58 Britské ministerstvo zahraničia si povolalo ukrajinského veľvyslanca v krajine Volodymyra Khandogiya, aby mu vyjadrilo svoje hlboké znepokojenie s ukrajinskou vládou. EÚ tiež zvolala na nevyhnutné stretnutie zajtra o 14:00 GMT všetkých ministrov zahraničných vecí EÚ, aby diskutovali o uvalení sankcií na Ukrajinu.

12:54 Pápež František na týždennej generálnej audiencii vyzval na ukončenie násilia na Ukrajine i na jednotu a pokoj v tejto krajine. "So starosťami sledujem, čo sa tieto dni deje v Kyjeve," povedal pápež pred tisícami ľudí zhromaždených na vatikánskom Námestí sv. Petra. "Uisťujem ukrajinský ľud o mojej blízkosti a modlím sa za obete násilia, za ich rodiny a za zranených," uviedol František. Súčasne apeloval na všetky strany na Ukrajine, aby ukončili všetko násilie a snažili sa o jednotu a pokoj v krajine.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: Twitter)

12:52 Poslanec Mykola Tomenko za opozičnú stranu Vlasť dnes v rozhovore pre agentúru UNIAN uviedol, že polícia v Kyjeve bráni občanom vo voľnom pohybe, pričom sa odvoláva "na nejaké tajné vládne nariadenie". Podľa poslanca "akýsi výnimočný stav" platí nielen na Majdane a okolí, ale de facto na celej Ukrajine. Tomenko s odvolaním sa na svoje zdroje v provinciách tvrdí, že do Kyjeva sa sťahujú policajné posily.

12:51 Napätá situácia je nielen v Kyjeve, ale aj v ďalších mestách Ukrajiny, kde protivládni demonštranti opäť vzali útokom vládne budovy. Ide napríklad o Ľvov, Ternopiľ, Ivano-Frankivsk či Luck. Pri akciách opozičných aktivistov dochádza často k ničeniu majetku vrátane počítačovej techniky. V prípade súdov demonštranti rozhadzujú spisy, takže vo viacerých mestách zamestnanci pristúpili k preventívnej evakuácii archivovaných materiálov. V Ľvove protivládni demonštranti obsadili aj velenie milície a z ciel predbežného zadržiania prepustili všetky väznené osoby.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

12:48 Počet obetí ukrajinských nepokojov stúpol na 26. Tamojšie ministerstvo vnútra hovorí o 10-tej obeti z radov polície. Muž zákona podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri utorňajšom strete s protestujúcimi v Kyjeve.

12:46 Domobrana, ktorá sa na námestí sformovala počas dvoch mesiacov protivládnych mítingov, bráni "svoje" územie barikádami z kusov dreva a pneumatík, ktoré podpaľuje. Demonštranti podľa agentúry UNIAN rozobrali prakticky celú dlažbu na Námestí nezávislosti. Dlažobné kocky používajú ako muníciu proti príslušníkom bezpečnostných zložiek. Štáb opozície sa na občanov Kyjeva obrátil s prosbou o poskytnutie potravín a teplej vody pre demonštrantov.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

12:43 Zakladateľ boja proti korupcii a predseda Strany pokroku Alexej Navalnij pridal na svoj účet na Twitteri fotku s popisom, že lepšie je mať v štátnom zastupiteľstve normálnych maskovaných mužov, než obvyklých banditov a zlodejov.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: Twitter)

12:37 Zoznam identifikovaných obetí za posledné dva dni nepokojov na Ukrajine:

Vyacheslav Veremiy († 19. február 2014) - Novinára magazínu Vesti vytiahli neznámi útočníci z taxíka, zbili ho a potom strelili do hrude.

Volodymyr Naumov († 18. február 2014) - Mŕtve telo jedného z protestujúcich našli na ostrove Trukhaniv Island neďaleko rieky Dneper. Polícia má podozrenie, že išlo o samovraždu.

Antonina Dvoryanets († 18. február 2014) - Žena v strednom veku bola zabitá počas nepokojov. Bližšie informácie k príčine jej smrti zatiaľ k dispozícii nie sú.

Zurab Khurtsia († 18. február 2014) - Počas utorňajšieho vyhrotenia nepokojov na Ukrajine zahynul aj 53-ročný Gruzínec.

Serhiy Shapoval († 18. február 2014) - Obeť z Kyjeva mala byť zastrelená počas protestov na Hrushevskoho ulici pohotovostnou jednotkou Berkut.

Volodymyr Tishchuk († 18. február 2014) - Muž z oblasti Zaporizhia mal byť tiež zastrelený jednotkou Berkut.

Serhiy Didyk († 18. február 2014) - Pohotovostná jednotka Berkut má mať na svedomí aj smrť člena ukrajinskej nacionalistickej strany Svoboda.

12:34 Zátarasy na ceste. Situácia v Kyjeve je naďalej napätá. Zásahové jednotky polície dnes skoro ráno tesnejšie zovreli obkľúčenie Námestia nezávislosti, ktoré je dostupné už len jednou ulicou. UNIAN predpokladá, že cieľom operácie je úplné odrezanie Majdanu od zvyšku mesta. Predpoludním proti demonštrantom opäť nasadili vodné delá.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: FB)

12:25 Podľa espresso.tv sa po diaľnici smerom na Kyjev presúva kolóna desiatich tankov v sprievode policajných áut. Prichádzajú z Mykolajiva.

12:20 Na webe sa objavilo toto video jedného z demonštrantov. Ukazuje brutálny zákrok policajtov, ktorý ho zastavili na diaľnici.

12:17 Opozičná členka parlamentu Lesya Orobetsová na svojich oficiálnych internetových stránkach napísala, že Janukovyčove mierové rokovania sú iba dobre naplánovaná pasca na demonštrantov. "Toto úmyselné oneskorenie im umožnilo sústrediť obrovskú moc v Kyjeve a spustiť násilný scenár. Janukovyč nikdy nemal v úmysle robiť nejaké ústupky," uviedla.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

12:12 "Slovenská republika si praje stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu. Nechceme, aby sa Ukrajina dostala do izolácie, lebo to neprospeje ani Ukrajine, ani nám. V súvislosti s vývojom situácie u nášho suseda v krátkom čase zasadne Bezpečnostná rada SR," uvádza sa vo vyhlásení predsedu vlády Roberta Fica k situácii na Ukrajine.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: FB/Euromaidan)

12:08 Na Twitteri sa objavila snímka, ako sa polícia "stará" o zranených.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: Twitter)

12:04 Ukrajinský politológ Taras Berezovec sa domnieva, že "masové zabíjanie demonštrantov" v Kyjeve je dostatočným dôvodom na vyslanie mierových zborov OSN na Ukrajinu. Rozhodnutie o tom však musí prijať Bezpečnostná rada OSN. Podľa Berezovca, aj keby Rusko ako stály člen BR OSN návrh nepodporilo, aj tak by bolo možné vyslať na Ukrajinu kontingent mierových jednotiek OSN, lebo "sú na to všetky predpoklady - veď na uliciach Kyjeva sa používajú zbrane proti ľuďom".

12:03 Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je šokovaný dramatickým vývojom na Ukrajine; násilnosti označil za neprijateľné a vyzval na "okamžité obnovenie skutočného dialógu vedúceho k rýchlym výsledkom," informoval v noci nadnes Panov hovorca Martin Nesirky. Zdôraznil, že prioritou na Ukrajine musí byť zabrániť ďalšej nestabilite a krviprelievaniu.

12:02 Demonštranti sa v noci dobíjali na policajné veliteľstvo v Ľvove.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

12:00 Predseda opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk uviedol, že Janukovyč a jeho ľudia im "fakticky navrhli vzdať sa a opustiť územie Majdanu". "Keďže nebolo vyhlásené prímerie a vedenie krajiny ani nemá v úmysle to urobiť, skutočne sme sa ocitli na prahu najdramatickejšej strany dejín nášho národa," uviedol Jaceňuk a dodal, že opoziční vodcovia zostanú s ľuďmi. "Na Majdane sú pokojní ľudia, majú právo byť tam a pokračovať vo svojom pokojnom proteste," dodal.

11:53 Dve ukrajinské lyžiarky dnes nenastúpili na semifinále olympiády v Soči, informovala o tom ukrajinská tlačová agentúra UNIAN. Marina Lisogor a Katerina Serdyuk mali krajinu reprezentovať v bežeckom lyžovaní.

11:51 Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes upozornilo, že v zásahoch proti demonštrantom používa vylúčene len traumatizujúce, nie strelné zbrane.

11:49 Demonštrácie sa odohrávajú aj v ukrajinskom Ľvove, ktorý je od slovenských hraníc vzdialený približne 250 km.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

11:43 Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč oznámil na štvrtok 20. februára deň smútku za tých, ktorí zomreli pri nepokojoch v Kyjeve.

11:40 Opozičný vodca Vitalij Kličko povedal pre nemecký Bild, že prezident Viktor Janukovyč chce dnes nové rokovania s opozíciou. Kličko ich podmieňuje zastavením násilia proti demonštrantom a odvolaním polície.

11:37  Zdesenie a pobúrenie nad dramatickým vývojom situácie na Ukrajine vyjadril aj vplyvný francúzsky filozof Bernard-Henri Lévy, ktorý dnes prostredníctvom svojho blogu vyzval európskych športovcov, aby pozastavili účasť na olympiáde v Soči, a z eskalácie situácie na Ukrajine obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Putin podľa Lévyho "ani len nepočkal na koniec olympiády v Soči, necíti sa byť obmedzený žiadnymi škrupuľami, ani diplomatickou obozretnosťou. Je to logika sily. Barbarskosť chladnokrvnej soldatesky, ktorej čelia pokojní demonštranti".

11:34 Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk novinárom povedal, že posilnenie obrany muničných skladov je následkom terajšej nepokojnej situácie v krajine. Armáda podľa neho posilňuje ochranu nielen skladov, ale všetkých vojenských objektov. Motuzjanyk poprel, že by úlohou vojakov bolo zasahovať proti demonštrantom.

11:32 Kremeľ pozorne sleduje situáciu na Ukrajine, ale pridŕža sa zásady nezasahovania. V reakcii na krviprelievanie v Kyjeve to dnes povedal hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Odmietol komentovať špekulácie ruských médií, že Putin sa v utorok nedovolal prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý bol údajne zaneprázdnený. "Nič o tom neviem. Žiadnu takúto informáciu skutočne nemám," povedal Peskov.

11:30 Európska únia by sa mala urýchlene zhodnúť na cielených opatreniach voči tým, ktorí sú zodpovední za násilie na Ukrajine, uviedol dnes vo vyhlásení predseda Európskej komisie José Barroso. Násilie ako cestu k riešeniu politickej krízy podľa neho EÚ odsudzuje, Barroso preto vyzval všetky strany konfliktu k ukončeniu násilia a k návratu ku zmysluplnému dialógu. Politické vedenie v Kyjeve je podľa neho zodpovedné za ochranu práv a slobôd občanov.

 "Jasne sme dali najavo, že EÚ bude reagovať na akékoľvek zhoršenie situácie v teréne. Z tohto dôvodu očakávame, že príslušné opatrenia voči zodpovedným môžu byť odsúhlasené našimi členskými štátmi ako naliehavá záležitosť," povedal Barroso.

Ukrajinský prezident Janukovyč sa prihovoril v TV občanom.
Zobraziť galériu (56)
Ukrajinský prezident Janukovyč sa prihovoril v TV občanom.  (Zdroj: SITA)

11:27 Videá nie sú vhodné pre maloletých divákov. Streľba v Kyjeve si vyžiadala mŕtvych.

11:25 V súvislosti s vyhrotením situácie na Ukrajine sme oslovili aj slovenské ministerstvo vnútra, ktoré je v prípade, že dôjde k ohrozeniu našej krajiny, pripravené konať. "Situáciu na Ukrajine neustále monitorujú bezpečnostné zložky, z taktických dôvodov, však nebudeme poskytovať bližšie informácie," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

11:20 Bohatá výbava protestujúcich.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)

11:15 Úradujúci ukrajinský minister obrany Pavel Lebedev vydal príkaz k presunu výsadkovej brigády z východoukrajinského Dnepropetrovska do Kyjeva. Minister to dnes povedal spravodajcovi ruskej agentúry ITAR-TASS. Dvadsaťpäťvýsadková brigáda, ktorá má podľa dostupných informácií 500 mužov, sa má do metropoly dostaviť s plnou výzbrojou. Podľa nepotvrdených informácií má do Kyjeva doraziť z juhoukrajinského Mykolajiva aj 79. motostrelecký pluk.

"Áno, taký rozkaz som vydal," povedal Lebedev ruskej agentúre. Výsadkári podľa neho budú chrániť armádne sklady, v ktorých sú uložené zbrane a munícia. Na otázku, či budú jednotky použité aj k rozohnaniu protivládnych protestov, Lebedev odmietol odpovedať.

11:15 Podpredseda SDKÚ-DS a zároveň budúci líder eurokandidátky tejto strany Ivan Štefanec požiadal v dôsledku situácie na Ukrajine o mimoriadne zvolanie parlamentného výboru pre európske záležitosti. "Ako podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti som požiadal o jeho mimoriadne zvolanie za účasti ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka a veľvyslanca Ukrajiny," hovorí Štefanec. "Je načase vyslať vážny signál aj slovenskej vláde. Nemôžeme sa totiž uspokojiť len s jej stanoviskami k Ukrajine. Slovenská vláda musí v tejto otázke aktívne konať," dodáva.

11:10  O možnosti uvalenia sankcií na Ukrajinu budú dnes na spoločnom zasadnutí v Paríži rokovať vlády Nemecka a Francúzska, oznámila nemecká veľvyslankyňa vo Francúzsku. "Násilie na Ukrajine sa musí okamžite zastaviť," povedala Susanne Wasumová-Rainerová.

11:09 Prezident Ukrajinského olympijského výboru a bývalý šampión v skoku o žrdi Sergej Bubka vyzval svojich krajanov na ukončenie násilnosti. "Chcem priniesť do mojej krajiny olympijské prímerie. Dialóg je prejavom sily, násilie prejavom slabosti," uviedol Bubka na sociálnej sieti. "Naši reprezentanti sa enormne snažia na zimnej olympiáde v Soči, ale v mieri a čestne. Násilie nemá miesto v súčasnom svete."

11:08 Nemecký politik Andreas Schockenhoff uviedol, že sankcie EÚ, ako je zmrazenie bankových účtov, sú potrebné. Schockenhoff tiež povedal: "Janukovyč jednoznačne nesie zodpovednosť za eskaláciu násilia".

"Ukrajinská vláda musí prevziať zodpovednosť a okamžite vytvoriť seriózny dialóg s opozíciou, ktorý je potrebný na ústavné zmeny, zostavenie novej širokej vlády a prípravu demokratických a spravodlivých prezidentských volieb," povedal dánsky minister zahraničia Martin Lidegaard.

11:03 Protesty pokračovalú aj po nočnom krviprelievaní. Demonštranti neváhajú do živých barikád tvorených desiatkami policajtov hádzať Molotove kokteily.

10:59 Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Západ z eskalácie násilia a vyzvalo ukrajinskú opozíciu k spolupráci s vládou, aby našli cestu z krízy. "Čo sa deje, je priamym dôsledkom potmehúdskej politiky západných politikov a európskych inštitúcií," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Švédsky minister zahraničia Carl Bildt uviedol v príspevku na Twitteri: "Musí nám byť jasné: Konečná zodpovednosť za smrť a násilie je na prezidentovi Janukovyčovi. Má krv na svojich rukách".

10:55 Kanada sa rozhodla uzavrieť svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, kam sa v noci podľa ukrajinských médií uchýlila skupina opozičných aktivistov. Podľa správy ukrajinského ministerstva vnútra Ukrajinci vtrhli do sídla ambasády násilím a začali jej kancelárie pustošiť. Kanadské ministerstvo zahraničia ale správu poprelo s tým, že skupina aktivistov sa prišla na veľvyslanectvo ukryť a správa sa pokojne. Dôvody uzavretia ambasády ministerstvo nevysvetlilo.

10:52 Metro v Kyjeve stále nefunguje, podľa mestského dopravného podniku by preprava cestujúcich mohla byť obnovená okolo poludnia. Dôvodom uzavretia podzemnej dráhy bola podľa polície bližšie nespresnená teroristická hrozba. Opozícia tvrdí, že metro nechala polícia uzavrieť z obavy pred príchodom opozičných posíl. Kyjevská radnica vyzvala obyvateľov mesta, aby sa pri cestách svojimi automobilmi centru za každú cenu vyhli.

Nočné zábery sa naozaj podobajú vojne

10:50 Na námestí je zhruba 10 000 opozičných demonštrantov a príslušníkov radikálnej pravice, ktorí spevňujú barikády a hromadia zásoby kamenia a pneumatík. Polícia a vojská ministerstva vnútra sa snažia uzavrieť obkľúčením námestie a povolávajú ďalšie posily.

10:49 Zábery z dočasnej nemocnice vytvorenej v priestoroch katedrály Sv. Michala v Kyjeve. Podľa doktorky Olgi Bogomlets bolo zranených najmenej 1000 protestujúcich.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)

10:45 Protestujúci sa na Námestí nezávislosti pripravujú na prípadný zásah zo strany Berkutu. Na fotografii vyrábajú Molotove kokteily.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: kyivpost.com)

10:40 Tvrdé zásahy na Ukrajine už odsúdilo aj Švédsko. Prezidenta Janukoviča viní z toho, že "má na rukách krv" obetí. Poľský premiér Donald Tusk zas vyhlásil, že bude Európsku úniu tlačiť do toho, aby na ukrajinskú vládu za krviprelievanie uvalila sankcie.

10:25 Exkluzívny rozhovor s bezpečnostným analytikom Ivom Samsonom o situácii na Ukrajine.

"Zazneli už názory, že situáciu by mohlo vyriešiť rozdelenie Ukrajiny na dve časti. Prepokladám, že na takúto alternatívu nebude chcieť pristúpiť EÚ, ktorá by bola najradšej, ak by bola Ukrajina stabilná. Mohlo by to znamenať aj ďalšie rozdeľovanie štátov v strednej a západnej Európe, čo nechcú pripustiť," povedal Samson s tým, že sa vyčkáva, ktorá strana zvíťazí a na tú sa potom pridá.

"Slovensko by nápor utečencov nezvládlo. Nie sme na to pripravení ani materiálne, ani kapacitne. Museli by sme požiadať o pomoc EÚ. Ak by nastala situácia ako v Sýrii, že sa dalo do pohybu vyše milión ľudí, znamenalo by to pre nás problém, aj keď nie sme jediný štát, ktorý susedí s Ukrajinou. Máme najužšiu hranicu, týkalo by sa to hlavne Poľska a Maďarska. Tento scenár je však nepravdepodobný," dodal.

"Zdá sa, že ani zo strán nechce ustúpiť a situácia môže eskalovať. Podľa mňa však zvrhnutie vlády problém nevyrieši. Ukrajinci by boli nespokojní o rok, o dva aj tak. Poznám Ukrajinu dobre a ich najväčším neduhom je absolútna korupcia. Jediným riešením by bolo podpísanie prístupovej zmluvy s EÚ, keďže to sa v minulosti ukázalo aj pri iných štátoch ako nápomocné pri riešení tohto problému," uviedol Samson.

Z pohľadu na Kyjev mrazí.
Zobraziť galériu (56)
Z pohľadu na Kyjev mrazí.  (Zdroj: Twitter)

10:20 V Kyjeve zatiaľ vládne relatívny pokoj. Úradujúci premiér Arbuzov označil utorkové dianie za pokus o štátny prevrat. Opozícia podľa neho manipuluje ľuďmi

10:11 Radikáli blokujú kontrolné body na hranici s Ukrajinou, informovala tlačová agentúra Interfax. Najmenej 40 ľudí zablokovalo cestu v blízkosti ukrajinsko-poľskej hranice a podľa hraničných kontrol tu už stoja desiatky kamiónov.

10:00 Medzi zranenými sú aj tri osoby mladšie ako 18 rokov, piati novinári a jeden poslanec, ktorý utrpel zranenia v kyjevskom Dome odborov. Podľa dnešných informácií ukrajinského rezortu zdravotníctva prišlo od utorka pri protivládnych demonštráciách v Kyjeve o život najmenej 25 ľudí: 16 demonštrantov a deväť príslušníkov zasahujúcich jednotiek. Ďalších 241 ľudí utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu.

Námestie nezávislosti v Kyjeve
Zobraziť galériu (56)
Námestie nezávislosti v Kyjeve  (Zdroj: Twitter)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: Twitter)

09:55 Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes vyhlásilo, že jeho príslušníci nemajú vo výzbroji strelné zbrane s ostrými nábojmi, ale výlučne len zbrane nesmrtiace. Podľa ministerstva strelné zranenia, ktorým podľahla väčšina obetí poslednej vlny protivládnych nepokojov v Kyjeve, majú na svedomí ozbrojení radikálni prívrženci opozície.

09:45 V Kyjeve zriadili núdzové veliteľstvo, ktoré má riadiť stabilnú každodennú prevádzku mesta. Ústredie má pracovať dovtedy, kým nebude konflikt vyriešený. "Nariadili sme dopravnej polícii, aby zabezpečila neobmedzený prístup pre sanitky, autá s potravinami, liekmi a základnými tovarmi," uviedol šéf núdzového veliteľstva Vladimir Makeyenko.

09:36 Na Námestí nezávislosti (Majdan) hliadkujú stovky príslušníkov poriadkovej polície. "Môžu prísť po tisícoch, ale nevzdáme sa. Jednoducho nemáme kam ísť. Zostaneme tu až do víťazstva a udržíme Majdan do konca," uviedol jeden z demonštrantov.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: Twitter)

"Zostaneme až do víťazstva. Chceme, aby naše deti vyrastali v normálnej krajine, kde existujú civilizované zákony, nie zákony väzenskej kolónie," dodal 36-ročný Vitalij.

09:20 Podľa agentúry Reuters sa z javiska v časti námestia okupovaného opozičnými skupinami rozliehajú modlitby kňazov. Demonštrujúci sú ochotní proti obuškom nastaviť svoje lakte a kolená. Niektorí si vyrobili zápalné bomby a ako zbraň poslúžia aj vytrhané dlažobné kocky.

09:00 Poľský portál newsweek.pl informuje o tom, že Ukrajina sa nachádza na pokraji občianskej vojny.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)

08:52 Protivládni demonštranti v západoukrajinskom meste Ľvov obsadili v noci nadnes budovu prokuratúry, časť kasární a úrad ministerstva vnútra. Po vyjednávaniach s velením armádnych jednotiek neozbrojení vojaci opustili kasárne a sklad zbraní bol zapečatený.

Agentúra UNIAN informovala, že jednu z budov komplexu zachvátil mohutný požiar. Časť demonštrantov sa ho snaží uhasiť vlastnými silami, iní však ďalej hádžu zápalné fľaše. Podľa UNIAN hrozí, že oheň preskočí na muničný sklad.

Primátor mesta Andrij Sadovyj vo svojom vyhlásení na Facebooku označil situáciu na Ukrajine za humanitárnu katastrofu, ktorú spôsobilo vedenie krajiny, keď "ponižovalo ľudskú dôstojnosť a hrubo porušovalo práva Ukrajincov".

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

07:41 Počas telefónneho hovoru s Viktorom Janukovyčom vyjadril americký viceprezident Joe Biden "hlboké znepokojenie" nad nárastom násilia v ukrajinskom hlavnom meste. Biden vyzval Janukovyča k maximálnej zdržanlivosti.

07:06 Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyzval dnes predstaviteľov opozície, aby sa dištancovali od radikálnych živlov a varoval ich, že ak neuposlúchnu, "bude sa s nimi rozprávať inak".

Janukovyč vo svojom vyhlásení taktiež uviedol, že niektorí predstavitelia protivládnej opozície zašli priďaleko, keď vyzvali svojich podporovateľov, aby si na protestné zhromaždenie na hlavnom kyjevskom námestí priniesli so sebou zbrane.

Ukrajinský prezident takýchto ľudí nazval "zločincami" a pohrozil, že za svoje činy budú postavení pred spravodlivosť.

03:04 Jeden z lídrov ukrajinskej opozície a predseda strany UDAR Vitalij Kličko odišiel dnes z rokovania s prezidentom Janukovyčom bez toho, aby sa s ním dohodol na spôsobe ukončenia násilia, ktoré už druhý deň otriasa Kyjevom.

"Bohužiaľ, z našich rozhovorov nevyplynulo nič dobré," povedal Kličko a dodal, že rokovanie s prezidentom ukončil vo chvíli, keď Janukovyč vyslovil požiadavku, aby demonštranti bezpodmienečne opustili kyjevské Námestie nezávislosti. Podľa Klička sa s Janukovyčom nedohodli ani ostatní lídri opozície.

"Vláda musí okamžite stiahnuť jednotky a ukončiť tento krvavý konflikt, pretože ľudia zomierajú. Toto som povedal Janukovyčovi," povedal Kličko po skončení nočných rozhovorov. "Ako môžeme rokovať, keď sa prelieva krv?" opýtal sa.

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Ukrajina je v
Zobraziť galériu (56)
 (Zdroj: SITA)

 

02:00 Utorňajšie násilie v centre Kyjeva nasledovalo po tom, ako niekoľkotisícový dav zamieril k parlamentu, kde mali politici rokovať o požadovaných zmenách v ústave. Pochod bol spočiatku pokojný, situácia sa však zmenila po tom, ako sa niektorí účastníci pokúsili prelomiť zátarasy, na čo poriadkové sily použili gumové projektily a ohlušovacie granáty.

Cieľom akcie bolo vyvinutie nátlaku na vládnych politikov, aby nebrzdili snahy o ústavnú reformu, ktorá by mala obmedziť právomoci prezidenta Viktora Janukovyča. Rokovanie parlamentu predtým zablokovali opoziční poslanci, ktorí obsadili pódium po tom, ako im znemožnili podať návrh uznesenia o vrátení ústavy do stavu spred roka 2004.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu