Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ukrajinských policajtov vraj cvičili na zabíjanie: Teraz sú podozriví z masovej vraždy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská prokuratúra nechala zadržať 12 príslušníkov dnes už neexistujúcich poriadkových síl Berkut (Orol), ktorým pripisujú streľbu do pokojných demonštrantov počas niekoľko mesiacov trvajúcich protestov opozície v Kyjeve.

Hovorca generálnej prokuratúry vo štvrtok informoval, že všetky zadržané osoby sú podozrivé z "masovej vraždy na Instytutskej ulici" pri kyjevskom Námestí nezávislosti, ktoré bolo až do februára hlavným ohniskom krízy na Ukrajine. Násilie v uliciach hlavného mesta si vyžiadalo vyše 100 mŕtvych, z ktorých väčšinu zabili údajne policajní ostreľovači. Dejiskom najhoršieho krviprelievania bola práve Instytutská ulica, čo bolo dôvodom jej neoficiálneho premenovania na "Bulvár nebeskej stovky".

Úradujúci ukrajinský generálny prokurátor Oleh Machnický uviedol, že zadržaní boli členmi špecializovaného útvaru v rámci Berkut-u známeho ako Čierna jednotka. "Policajti z tejto partie boli cvičení pre špeciálne operácie vrátane zabíjania ľudí. Boli pod dohľadom prezidentskej kancelárie," citovala jeho slová tlačová agentúra Interfax-Ukrajina. Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov sily Berkut ešte koncom februára rozpustil. Zabíjanie demonštrantov je predmetom špeciálneho vyšetrovania, ktorého predbežné závery by mali byť známe vo štvrtok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu