Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Havária lietadla s rodinami vojakov na palube: Pád nikto neprežil!

Lietadlo typu
Lietadlo typu "Herkules" (Zdroj: alarabiya.net)

ALŽÍR - Približne 100 mŕtvych si vyžiadala dnešná havária vojenského dopravného lietadla na severovýchode Alžírska. Pravdepodobnou príčinou nehody bolo nepriaznivé počasie v oblasti, informovala agentúra DPA.

Správy o presnom počte obetí sa zatiaľ rozchádzajú. Podľa alžírskej štátnej televízie a rozhlasu zahynulo 100 ľudí vrátane štyroch členov posádky. Francúzske médiá informovali o 103 mŕtvych - 99 pasažieroch a štyroch členoch posádky.

Podľa alžírskych novín al-Watan stroj americkej výroby typu C-130 Hercules patriaci alžírskym vzdušným silám viezol vojakov a ich rodinných príslušníkov z Tamanrassetu na juhu krajiny do mesta Constantine pri severovýchodnom pobreží Alžírska. Medzi obeťami sú pravdepodobne aj deti.

Záchranárom sa doposiaľ podarilo nájsť 41 mŕtvych tiel a jedného živého človeka, ktorý utrpel vážne zranenia, uviedla alžírska súkromná televízia an-Nahár. Záchrannú operáciu riadi špeciálny krízový tím pod vedením generála alžírskeho letectva.

K nešťastiu došlo za silného vetra v hornatej oblasti provincie Umm al-Búaghí, približne 50 kilometrov juhovýchodne od mesta Constantine. Podľa niektorých očitých svedkov lietadlo krátko pred pristátím zachytilo o temeno hory a následne sa zrútilo.

V prípade oficiálneho potvrdenia počtu obetí pôjde o najhoršie letecké nešťastie v Alžírsku od roku 2003. Havária lietadla spoločnosti Air Algerie neďaleko Tamanrassetu si vtedy vyžiadala 102 životov.

Úrady doposiaľ nevydali oficiálnu správu o nešťastí ani presnom počte obetí.

Najväčšie letecké katastrofy za posledných 5 rokov

15. júla 2009 - Na severe Iránu sa krátko po štarte zrútil Tupolev - 154 spoločnosti Caspian, letiaci na linke Teherán - Jerevan. Zomrelo všetkých 168 ľudí na palube.

1. júna 2009 - Lietadlo francúzskych aerolínií s 228 ľuďmi na palube letiace z brazílskeho Ria de Janeiro do Paríža sa zrútilo do Atlantiku. Nehodu nikto neprežil.

12. mája 2010 - Lietadlo líbyjských aeroliniek letiace z juhoafrického Johannesburgu sa zrútilo pri pokuse o pristátie v Tripolise. Zo 104 ľudí na palube, z ktorých väčšina boli Holanďania, prežil len deväťročný holandský chlapec.

22. mája 2010 - Osem ľudí prežilo a 158 zahynulo pri havárii lietadla spoločnosti Air India Express, ktoré pri pristávacom manévri minulo pristávaciu dráhu, zrútilo sa do lesa a začalo horieť. Stroj prilietal z Dubaja do mesta Mangalúre v štáte Karnataka.

28. júla 2010 - V horách v blízkosti pakistanskej metropoly Islamabad sa za zlého počasia zrútilo lietadlo so 152 ľuďmi na palube; nehodu nikto neprežil.

20. apríla 2012 - Desať minút pred pristátím na letisku Bénazír Bhuttovej pri Islamabade sa zrútilo počas silnej búrky a krupobitia lietadlo Boeing 737 pakistanskej spoločnosti Bhoja Air letiacie z Karáčí. Zahynulo všetkých 127 osôb na palube.

3. júna 2012 - Asi 165 osôb, z toho 153 v lietadle, zahynulo pri páde lietadla McDonnell Douglas MD - 83 nigérijskej spoločnosti Dana Air do husto osídleného predmestia najľudnatejšieho nigérijského mesta Lagos.

11. februára 2014 - Vo východnom Alžírsku havarovalo vojenské dopravné lietadlo. Podľa svetových agentúr si tragédia vyžiadala 103 mŕtvych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu