Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Potratov v USA je najmenej od ich legalizácie v roku 1973

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Počet potratov v USA klesol na najnižšiu úroveň od roku 1973, keď najvyšší súd v jednom z najznámejších sporov Roe verzus Wade uznal právo na interrupciu v Spojených štátoch amerických. Informovala o tom v nedeľu denník Washington Post s odvolaním sa na najnovšiu štúdiu neziskovej organizácie Guttmacherov inštitút.

Podľa tohto celoštátneho prieskumu počet potratov klesol v rokoch 2008-2011 o 13 percent. Zatiaľ čo v roku 2008 sa v USA vykonalo približne 1,2 milióna potratov, o tri roky neskôr ich počet klesol na asi 1,06 milióna.

Údaje Guttmacherovho inštitútu pozorne sledujú prívrženci i odporcovia potratov, pretože sú aktuálnejšie a v niektorých ohľadoch komplexnejšie než štatistiky zostavované federálnym Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb.

V roku 2011 pripadalo na 1000 amerických žien vo veku 15-44 rokov 16,9 potratu, čo je výrazne pod vrcholom 29,3 potratu z roku 1981 a najmenej od roku 1973 (16,3 potratu).

Guttmacherov inštitút a iné skupiny podporujúce právo na potrat vyslovili obavy z nedávnej série zákonov obmedzujúcich možnosti interrupcií (205 nových obmedzení prijatých v rokoch 2011-2013), ktoré schválili zákonodarné zbory ovládané republikánmi.

Podľa hlavnej autorky štúdie Rachel Jonesovej sa nezistila súvislosť zníženia interrupcií s poklesom počtu zariadení umožňujúcich tieto zákroky v sledovanom období. Celkový počet poskytovateľov klesol o štyri percentá na 1720 a počet potratových kliník sa znížil len o jedno percento na 839.

V rokoch 2008-2011 sa naopak zaznamenal prudký prepad počtu tehotenstiev a pôrodnosti. Vedci za tým vidia vysoko účinné a dlhodobo pôsobiace reverzibilné antikoncepčné metódy i terajšiu recesiu, ktorá viedla mnoho žien a párov k rozhodnutiu odložiť tehotenstvo alebo rodičovstvo.

"To, že miera potratov naďalej klesá, je povzbudivé, pretože to ukazuje, že ženy odmietajú myšlienku potratu ako odpoveď na nečakané tehotenstvo," povedala Carol Tobiasová z organizácie Právo na život (NRLC).

Ide v poradí 16. prieskum Guttmacherovho inštitútu o potratoch od ich legalizácie v roku 1973. Najviac interrupcií vykonali v rokoch 2008-2011 v štátoch New York, Maryland, Washington D.C., Delaware a New Jersey, najmenej vo Wyomingu, Mississippi, Južnej Dakote, Kentucky a Missouri. Autori štúdie však upozornili, že mnoho žien vo Wyomingu a Mississippi, kde je zariadení vykonávajúcich tento zákrok veľmi málo, vycestovalo do iných štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu