Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Za znásilnenie dievčatka (†9) dostal elektrické kreslo: Prežil a je na slobode!

Kirk Bloodsworth a smrtiace kreslo Zobraziť galériu (2)
Kirk Bloodsworth a smrtiace kreslo (Zdroj: Foto: news.com.au)

MARYLAND - Kirk Bloodsworth strávil dva roky v cele smrti a stratil desať rokov zo svojho života vo väzení po tom, čo bol odsúdený a uväznený za zločin, ktorý nespáchal. Jeho príbeh okato pripomína hlavného hrdinu z filmu Zelená míľa. Aj ten bol odsúdený za niečo, čo nevykonal, pričom skutočný páchateľ sedel vo vedľajšej cele. Kirkovi nakoniec trest smrti, ktorý mu vymerali kvôli otrasnému činu znásilnenia a smrti len deväťročného dievčatka, zrušili a po rokoch trápenia sa dostal na slobodu.

Bývalého amerického námorníka  uznali vinným z brutálneho znásilnenia a vraždy deväťročného dievčatka. Odsúdili ho na trest smrti. Aj napriek tomu, že mal alibi, prokuratúra bola odhodlaná dokázať, že hrozný skutok spáchal.

Dievčatko menom Dawn Hamilton našli nahé od pása dole v lesoch blízko jeho domova v Marylande. Ohavný skutok sa stal ešte v roku  1984. Zločin vtedy šokoval celú  Ameriku. Dievčatko bolo znásilnené, dorezané a zabité. Kirk Bloodsworth bol uznaný vinným z jeho vraždy a odsúdený na smrť nasledujúci rok.

Kirk si spomína na osudný deň, keď ho zatkli. Svedkovia páchateľa opísali, že to bol niekto vysoký, s kučeravými vlasmi, huňatými fúzami a mal opálenú kožu. On však mal vlasy ryšavé a nemohol sa opaľovať.  Dobre si spomína na neopísateľne desivý moment, keď ho zatýkali. Do srdca sa mu vryl hnev, nenávisť a nedôvera ľudí po tom, čo bol zo všetkého obvinený a odsúdený na trest smrti v meste Baltimore County, v štáte Maryland. Stalo sa tak nasledujúci rok od desivej tragédie.

Stav duše a mysle, ako sa cítil, keď vedel, že čaká na smrť, nedokáže Kirk slovami opísať. "Myslím, že je to, ako keď vám lekár oznámi, že budete umierať na rakovinu," povedal pre news.com.au.

9-ročná Dawn Hamilton, bola zavraždená v roku 1984
Zobraziť galériu (2)
9-ročná Dawn Hamilton, bola zavraždená v roku 1984  (Zdroj: Foto: news.com.au)

Príbeh ako z filmu Zelená míľa 

Kirk hovorí, že čas prežitý vo väznici sa slovami opísať nedá. Hovorí, že je to oveľa horšie, ako keď sa väzenský život  zobrazuje vo filmoch. Spomína na svoju prvú noc vo väzení, keď mu ostatní spoluväzni povedali, že s ním urobia to, čo on urobil nevinnému dievčatku. Väzni na neho skutočne aj zaútočili a bodli ho: „Bolo to príšerné - väzenie je naozaj hrozné miesto," hovorí Kirk.

Aj napriek tomu, že bol za mrežami, bol rozhodnutý dokázať svoju nevinu. Neuveriteľné je, že skutočného vraha mali priamo pod nosom. Kimberly Shay Ruffner bol prepustený z väzenia len dva týždne pred vraždou malého dievčatka. Bol to známy detský sexuálny delikvent a opäť sa ocitol v base, kde si požičiaval knihy z väzenskej knižnice, ktorú  prevádzkoval Kirk Bloodsworth. Odsúdenému násilníkovi Kimberly Shay Ruffnerovi  na základe DNA testov neskôr dokázali znásilnenie a vraždu dieťaťa. Stalo sa tak po tom, čo mal Kirk zjavenie o tejto osobe a  u prokuratúry sa dožadoval, aby sa opäť zaoberali jeho prípadom a porovnali DNA.

Testy preukázali Kirkovu nevinu a prepustený bol v  júni 1993. Ruffner bol formálne z vraždy dievčatka obvinený 5. septembra 2003. Bloodsworth sa tak stal prvým odsúdeným na trest smrti v Spojených štátoch amerických, ktorého oslobodili na základe testov DNA. Teraz je zanietený bojovník v kampani za zrušenie tohto trestu.

Vo väznici prežil niekoľko neuveriteľne dlhých rokov, najviac mu je ľúto, že sa jeho matka nedožila okamihu jeho oslobodenia. Celé dni bola svojmu synovi oporou a verila, že otrasný skutok nespáchal.

Prvé dni na slobode

O prepustení na slobodu povedal: „Cítil som sa ako zviera v klietke, ktoré bolo vyslobodené, chcel som len žiť. Myslel som, že každý mi bude chcieť pomôcť, ale nebolo to tak.“ Spoločnosti a jeho okoliu trvalo ešte dlho, kým sa vyrovnali s novým faktom, že je nevinný. Niektorí to však neprijali doteraz, v ich hlavách ostal ako chlap, ktorý zabil dievčatko.

"Ľudia sú veľmi kritickí, je to pre mňa ťažké prispôsobiť sa a ťažké zohnať prácu. Nikdy by som nechcel, aby sa niečo podobné čo mne, stalo niekomu inému,“ vyhlásil Kirk. Znova sa oženil v roku 1999, ale so svojou manželkou sa priateľsky rozviedli pred niekoľkými rokmi.

Hovorkyňa Amnesty International Austrália Sara Saleh povedala: „Prípad Kirka Bloodswortha ukázal, prečo tresty smrti musia byť zrušené po celom svete. Amnesty bude aj naďalej bojovať proti trestu smrti vo všetkých prípadoch, a to bez výnimky. Usilujeme sa pracovať na jeho zrušení po celom svete. Ide o porušenie práva na život každej ľudskej bytosti. Je to krutý, neľudské a ponižujúce trest."

Kirk si zaslúžene po rokoch útrap a boja vydýchol: "Prokuratúra, polícia, porota - všetci uznali, že som nevinný.“ Príbeh po rokoch opísal v knihe Jeden proti desiatim, ktorá vyšla pred nedávnom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu