Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zemetrasenie na ostrove Kefalonia: Mimoriadny stav, zatvorené školy

Na ostrove Kefalonia vyhlásili po zemetrasení mimoriadny stav Zobraziť galériu (2)
Na ostrove Kefalonia vyhlásili po zemetrasení mimoriadny stav (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Mimoriadny stav vyhlásili dnes úrady po nedeľňajšom zemetrasení, ktoré s magnitúdou 5,8 zasiahlo grécky ostrov Kefalonia s epicentrom neďaleko mesta Lixuri. Školy zostali zatvorené a obyvatelia museli z bezpečnostných dôvodov prespať vo svojich automobiloch, informovala agentúra AP.

Prírodný živel poškodil množstvo obydlí a spôsobil zranenia najmenej siedmim osobám. Seizmológovia sa snažia určiť, či nedeľné záchvevy bol hlavným prejavom zemetrasenia, alebo či v nasledujúcich dňoch budú nasledovať ďalšie. Podľa Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) dosiahli záchvevy magnitúdu až 6,1 stupňa.

Na ostrove Kefalonia vyhlásili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Napriek škodám ostrov našťastie odolal zemetraseniu," uviedol minister vnútra Janis Michelakis, ktorý pricestoval na postihnutý ostrov krátko po záchvevoch. Niekoľko cestných komunikácií zostalo neprejazdných v dôsledku zosuvu skál, na mnohých budovách sa objavili trhliny a vybité okná. Na pomoc dorazili dva trajekty.

Kefaloniu a neďaleké ostrovy Zakynthos a Ithaka zničilo v roku 1953 silné zemetrasenie s magnitúdou 7,2 stupňa, ktoré zrovnalo so zemou takmer všetky stavby nachádzajúce sa na nich. Zahynuli pri tom stovky ľudí a tisíce utrpeli zranenia. Odvtedy sa v oblasti budovy projektujú so špeciálnymi antisezmickými opatreniami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu