Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česi odsúdili ilegálne zbrane z bytu mŕtveho veľvyslanca: Hrubé porušenie diplomacie!

Palestínsky veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál zomrel pri explózii vo svojom dome.
Palestínsky veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál zomrel pri explózii vo svojom dome. (Zdroj: YouTube)

PRAHA - České ministerstvo zahraničných vecí dnes ostro odsúdilo nález ilegálnych zbraní v komplexe budov palestínskej ambasády, kde po výbuchu trezoru zahynul na následky ťažkých zranení veľvyslanec.

Vo svojom vyhlásení, ktoré citoval server Novinky.cz, uviedlo, že to považuje za "hrubé porušenie viedenského dohovoru o diplomatických stykoch" a že očakáva od Palestínčanov "jasné a jednoznačné vysvetlenie celej situácie okolo zbraní, ktoré sa našli v priestoroch palestínskeho zastupiteľského úradu".  

Palestínsky veľvyslanec v ČR Džamál al-Džamál zomrel v stredu po výbuchu služobného sejfu vo svojom byte. Kariérny diplomat sa ujal funkcie iba v októbri.

Polícia následne oznámila, že v dome objavila 12 neregistrovaných zbraní, vrátane samopalov a pištolí. Opravila tým správy médií, podľa ktorých bolo zbraní niekoľko desiatok.

Námestník palestínskeho ministra zahraničných vecí Tejsir Džaradat poprel, že by tieto zbrane boli ilegálne, podľa jeho slov pochádzajú z čias studenej vojny.

Zostáva nejasné, čo spôsobila výbuch sejfu. Smrť veľvyslanca však česká polícia vyšetruje ako nehodu. Teroristický čin vylúčila.

V Českej republike je to druhý odhalený prípad zbraní, ktoré ilegálne ukrývali zahraniční diplomati. V roku 2003 vydali Iračania zbrane vrátane protitankovej strely, s ktorou chceli zaútočiť na budovu Rádia Slobodná Európa v centre Prahy, pripomenul web iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu