Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obama spája príjemné s užitočným: Na dovolenke podpísal rozpočet USA

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

HONOLULU - Americký prezident Barack Obama dnes podpísal rozpočet Spojených štátov na najbližšie dva fiškálne roky, čím podobu zákona nadobudol kompromis uzavretý pred časom po dlhých rokovaniach medzi demokratmi a republikánmi a po paralýze federálnych úradov v októbri.

Ako spresnil Biely dom, Obama zákon podpísal počas rodinnej dovolenky na Havaji. Podpísaný rozpočet by mal Spojeným štátom priniesť väčšiu fiškálnu stabilitu: určuje rámec výdavkov na roky 2014 a 2015, pričom však anuluje automatické škrty, ku ktorým malo dochádzať od 1. januára. Práve vďaka tomuto opatreniu by prvýkrát po dvoch rokoch mali stúpnuť výdavky z federálneho rozpočtu - z 967 miliárd dolárov z roku 2013 na 1,012 miliardy v roku 2014 a 1,014 miliardy v roku 2015.  

Výdavky pre ozbrojené sily tiež mierne stúpnu, aj keď malo dôjsť k ich zníženiu. Mierne sa zvýšia niektoré dane, ale nie dane z príjmov, čo je v súlade s požiadavkami republikánov. Obama dnes súčasne podpísal zákon týkajúci sa vyšetrovania sexuálnych útokov v ozbrojených silách, ktorým zbavil armádnych veliteľov práva zvrátiť výsledok vyšetrovania vojenských súdov.

Prezident podpísal aj zákon o financovaní americkej armády. Podľa neho ozbrojené sily dostanú 552,1 miliárd dolárov, ako aj ďalších 80,7 miliárd dolárov na operáciu v Afganistane a ďalších oblastiach sveta, kde vedú vojnu s terorizmom. Ako pripomína agentúra AP, vojenský personál môže počítať s jednopercentným zvýšením miezd. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu