Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nepokoje v Madride: Protesty vyústili do zrážok s políciou, 23 zranených

Protesty v Španielsku Zobraziť galériu (5)
Protesty v Španielsku (Zdroj: SITA)

MADRID - Protesty proti nedávno zverejnenému návrhu zákona o demonštráciách v sobotu v španielskej metropole Madrid vyústili do zrážok s políciou. Zranilo sa pri nich 23 ľudí, z toho 14 policajných ťažkoodencov, informovala internetová stránka španielskeho denníka El Mundo.

Išlo prevažne o ľahké zranenia, no troch policajtov a jedného demonštranta museli previezť na ošetrenie do nemocnice. Celkovo 23 výtržníkov zatkli.

Demonštrácie v centre Madridu s cieľom pri budove Kongresu zorganizovala skupina Coordinadora 25S a podľa El Mundo sa na ich zúčastnili tisíce ľudí. Anarchistické skupiny sa dostali do potýčky s políciou na jednej z madridských križovatiek. Zablokovali policajné auto, prevracali kontajnery na sklo, vyberali z nich fľaše a hádzali ich na policajtov. Jednotky ťažkoodencov následne demonštrantov zatlačili a tí odpovedali ďalším hádzaním fliaš.

Protesty v Španielsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Na protestoch sa objavili republikánske vlajky a slogany namierené proti konzervatívnej vláde premiéra Mariana Rajoya. Jedna mladá demonštrantka, modelka známa ako Jill Love, sa na proteste objavila hore bez v štýle Femen a s ústami prelepenými páskou. Demonštranti ju vyzdvihli nad hlavy, aby bolo vidno nápis na jej tele: "Môj hlas je moja dôstojnosť."

Návrh zákona počíta s pokutami vo výške až 30.000 eur pre účastníkov demonštrácií, o ktorých nebola polícia vopred informovaná; ktoré sa budú konať pred budovou parlamentu a inými inštitúciami alebo budú predstavovať ohrozenie verejnej bezpečnosti.

Protesty v Španielsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

 Pokuty v rovnakej výške majú podľa nového zákona hroziť aj ľuďom, ktorí budú zapaľovať ohne na ulici, na výzvu polície odmietnu preukázať svoju totožnosť alebo budú brániť úradom vo výkone ich povinností.

Pokuta vo výške 1000 eur má podľa návrhu zákona hroziť jednotlivcom, ktorí urazia alebo sa budú vyhrážať príslušníkom poriadkových síl. "Veľmi vážne" narušenie oficiálnych podujatí, ako aj organizovanie demonštrácií v blízkosti jadrových elektrární, môže byť potrestané pokutou až do výšky 600.000 eur.

Protesty v Španielsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu