Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Milióny Juhoafričanov spomínali na Mandelu pri modlitbách

Spomienka na Nelsona Mandelu
Spomienka na Nelsona Mandelu (Zdroj: SITA)

KAPSKÉ MESTO - ilióny obyvateľov Juhoafrickej republiky (JAR) dnes dopoludnia na bohoslužbách spomínali na zosnulého bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu.

Spomienky na prvého černošského prezidenta JAR, ktorý zomrel vo štvrtok (5. decembra) po dlhej chorobe vo veku 95 rokov, sa nekonali len v kresťanských chrámoch, ale aj v mešitách a synagógach, uviedla agentúra DPA.
      
Juhoafrická vláda vyhlásila dnešok za celonárodný deň modlitieb, ktorých sa oficiálne začínajú týždeň trvajúce spomienkové podujatia. Vyvrcholia pohrebom Mandelu v nedeľu 15. decembra.
      
Prezident Jacob Zuma vyzval Juhoafričanov, aby sa dnes modlili a spomínali na "najväčšieho syna krajiny" bez ohľadu na náboženskú príslušnosť. Zuma sa zúčastnil na modlitbách v metodistickom kostole v Johannesburgu, jeho predchodca Thabo Mbeki v synagóge.
      
Hlavná spomienková slávnosť sa uskutoční v utorok na Štadióne FNB v Johannesburgu, ktorý má kapacitu vyše 90.000 miest. Vláda JAR uviedla, že sa pripravuje na zvládnutie "logistickej výzvy" v súvislosti s rastúcim počtom predstaviteľov štátov, ktorí potvrdzujú účasť.
      
Zoznam zahraničných lídrov by mali zverejniť neskôr v priebehu dňa. Účasť dosiaľ potvrdili okrem iných prezidenti Francúzska a Nemecka Francois Hollande a Joachim Gauck, americký prezident Barack Obama, jeho predchodcovia Bill Clinton, George W. Bush a Jimmy Carter, ako aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu