Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Devastujúce následky orkánu desaťročí: Britská dedinka zmizla v mori!

Zábery plné smútku Zobraziť galériu (3)
Zábery plné smútku (Zdroj: twitter, metro.co.uk)

NORFOLK – Zdrvené rodiny sledovali, ako celý ich život mizne vo vode. Hrôzostrašný pohľad sa naskytol obyvateľom britskej dedinky Hemsby v Norfolku, ktorú v noci na piatok zasiahla búrka, akú Spojené kráľovstvo nezažilo najmenej 60 rokov. Obrovská prílivová vlna strhla do mora niekoľko domov priamo pred očami nešťastných majiteľov.

V Británii naďalej platí výstraha pred ničivým orkánom Xaver, na niektorých miestach však už teraz počítajú škody, ktoré stihol napáchať. Zrejme najviditeľnejšie stopy po sebe zanechal v dedinke Hemsby v Norfolku, kde prílivová vlna strhla do mora až sedem domov. Desaťtisíc obyvateľov muselo byť evakuovaných a to najhoršie prečkávali v školách a krízových centrách.

Jeden z majiteľov  zničených domov Steven Conolly opísal chvíle hrôzy, na ktoré nikdy nezabudne. „Boli sme v krčme, keď sme počuli, že sa útes prepadá a tak sme utekali, aby sme z domu pobrali všetko, čo vládzeme,“ povedal pre Daily Mail. Bungalov, v ktorom žil s manželkou dlhých sedem rokov, ho stál 59 tisíc libier a v priebehu pár hodín bol preč.

Devastujúce následky orkánu desaťročí:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: metro.co.uk, Twitter)

Roztrhol sa doslova napoly. „Zrazu sme len počuli výkriky a zbadali, ako nám celý dom mizne pred očami,“ spomína Conolly. Keď bungalov kupovali, od mora ich delilo niečo vyše dvoch metrov a počítali s tým, že ich môže postihnúť zosuv pôdy. Nikdy by ich však nenapadlo, že to bude tak náhle a s tak ničivými následkami.  

Zdrvení manželia sa nateraz spolu s ostatnými obyvateľmi presťahovali do neďalekého rekreačného parku a ich budúcnosť je nejasná. Poisťovňa im škody nepreplatí a zúria na majiteľov pláže, ktorí mali podľa nich domy zabezpečiť tak, aby boli pred podobnými katastrofami chránené.

Devastujúce následky orkánu desaťročí:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: metro.co.uk, Twitter)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu