Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri pokuse prelomiť blokádu v Sýrii zahynulo vyše 160 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Viac ako 160 ľudí zahynulo za posledné dni východne od Damasku, kde sa povstalci snažili prelomiť blokádu vládnych jednotiek. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na aktivistov.

Prudké boje sa začali v piatok, keď povstalecké sily zaútočili na rad armádnych stanovíšť, ktoré obklopujú damaské predmestia pod kontrolou vzbúrencov v oblasti Ghúta. Blokáda trvá viac ako šesť mesiacov.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne informovalo, že pri bojoch zahynulo približne 100 povstalcov a vyše 60 vojakov. Nevylučuje však väčší počet obetí, keďže množstvo prípadov sa nepodarilo zdokumentovať.

Miestni a medzinárodní humanitárni pracovníci tvrdia, že armáda sa zrejme snaží vyhladovať civilistov aj povstalcov v oblasti.

Blokáda zároveň odrezala vzbúrencov od dodávok zbraní a pomohla zvrátiť boje v okolí Damasku v prospech síl prezidenta Bašára Asada. Jeho armáda, povzbudená úspechmi v strednej časti Sýrie, medzitým dobyla späť mestá na severe krajiny. Podľa OSN si konflikt od marca 2011 vyžiadal už viac ako 100.000 ľudských životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu