Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nevie, čo od rozkoše? Dcéra Alžbety II. šokovala Britániu svojimi chúťkami

Je celkom možné, že Alžbeta II. to svojej dcére za takýto výrok spočíta.
Je celkom možné, že Alžbeta II. to svojej dcére za takýto výrok spočíta. (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Polemiku vyvolala v Británii dcéra kráľovnej Alžbety II. a bývalá závodná jazdkyňa na koňoch, princezná Anna, tvrdením, že by sa v Británii malo uvažovať o konzumácii konského mäsa. Podľa webu stanice BBC je to ale v krajine tabu, pretože Briti vnímajú koňa skôr ako domáce zviera blízke človeku.

 Princezná zdôvodnila svoj ​​prekvapivý postoj tým, že by to podľa nej predišlo zlému zaobchádzaniu s koňmi, pretože by sa k nim chovatelia správali lepšie, keby ich mäso mohli dobre predať. "Náš prístup k obchodu s konským mäsom a hodnote tohto mäsa sa musí zmeniť," vyhlásila Anna.

Podľa britských organizácií na ochranu zvierat hrozí v krajine v najbližších mesiacoch zlá starostlivosť a utrpenie asi 7000 koní, ktoré už nie sú k úžitku.

Podľa združenia PETA a niektorých ďalších organizácií na ochranu zvierat je ale princeznine riešenie hanebné. Je vraj nezmyselné domnievať sa, že sa takto zabráni utrpeniu koní. Organizácia pritom poukázala na často zlé podmienky, za ktorých sa chovajú a zabíjajú napríklad ošípané a hydina. "Ak sa naozaj obáva o dobrý život koní, radi by sme jej navrhli, aby robila kampaň za ukončenie krutého priemyslu konských pretekov. Pri nich sa zvieratá nútia behať maximálnou rýchlosťou na ťažkom teréne. Keď už nemôžu pretekať, kone sa často prepravujú za hrozných podmienok na bitúnok, kde sa spracujú na lacné mäso pre psov," uviedlo združenie.

Konské mäso sa v Európe bežne konzumuje predovšetkým vo Francúzsku a Belgicku, v menšej miere ale napríklad aj v Nemecku a ďalších krajín vrátane Česka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu