Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Holandsku pribúdajú žiadosti na domáce vzdelávanie z náboženských dôvodov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL/AMSTERDAM - Počet rodičov, ktorí žiadajú o možnosť školského vzdelávania v domácnosti z náboženských dôvodov, v Holandsku narastá. Ide o rodičov, ktorí tvrdia, že sú členmi menej rozšírených náboženských skupín a žiadna z existujúcich škôl nespĺňa ich potreby, uviedol dnes holandský denník Telegraaf.

Úrad štátnej prokuratúry začal biť na poplach, že počet takýchto žiadostí začal neuveriteľne narastať. Ak v roku 2001 bolo súdnou cestou povolené 94 rodičovským párom právo na domáce školenie ich detí, v roku 2012 tento počet stúpol na 429 párov.

V Holandsku nie je povolené domáce vzdelávanie. S výnimkou prípadov, keď rodičia tvrdia, že ich náboženské presvedčenie alebo ich životná filozofia je nezlučiteľná s oficiálnym systémom vzdelávania a nie je možné nájsť školu, ktorú by mohli prijať.

Výskumný inštitút patriaci pod Úrad štátnej prokuratúry však upozornil, že deťom, ktoré sú vyučované iba v domácom prostredí, hrozí, že budú izolované od spoločnosti a môžu byť vzdelanostne znevýhodnené voči ostatným rovesníkom.

Ministerstvo školstva uviedlo, že v súčasnosti pracuje na návrhu zákona, ktorý ba zabránil domácej školskej dochádzke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu