Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Putin podpísal nový zákon: Za škody teroristov budú platiť aj príbuzní

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v nedeľu zákon, na základe ktorého budú za škody spôsobené teroristami platiť aj ich príbuzní. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Zákon Putin predložil v septembri a parlament schválil v októbri. Ide o najnovšie opatrenie s cieľom zakročiť proti militantom na nepokojnom severnom Kaukaze.

Materiálne a morálne škody spôsobené teroristickým útokom by podľa zákona mal vynahradiť "páchateľ a jeho alebo jej členovia rodiny, príbuzní, príbuzní z druhej strany a ďalší ľudia, ktorých životy, zdravie a prosperita sú podstatné pre neho alebo ju z dôvodu vybudovaných osobných vzťahov", citovala zo zákona RIA Novosti.

Legislatíva predpokladá aj podrobnejšie skúmanie majetku príbuzných tých ľudí, ktorí "spáchali teroristický čin". Cieľom je overiť, či majetok nadobudli legálnou cestou.

Zákon takisto kriminalizuje výcvik v táboroch teroristov. Ľuďom, ktorých odsúdia za podstúpenie výcviku s cieľom vykonať teroristický čin, hrozí až desať rokov väzenia a pokuta do 500.000 rubľov (vyše 11.000 eur). Rovnaký trest hrozí za členstvo v teroristickej organizácii. V prípade odsúdenia za vytvorenie teroristickej siete hrozí dotyčnému až 20 rokov za mrežami a pokuta do milión rubľov (takmer 23.000 eur).

Podľa novej legislatívy sa na desať rokov väzenia zvyšuje aj trest za založenie, riadenie alebo financovanie ozbrojenej skupiny. Členstvo v takýchto skupinách, vrátane tých v zahraničí, bude trestané najviac šiestimi rokmi väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu