Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Saddáma vraj popravili členovia milície

Saddáma Husajna popravili v sobotu nadránom.
Saddáma Husajna popravili v sobotu nadránom.

BAGDAD - Sobotňajšiu popravu irackého exprezidenta Saddáma Husajna, odsúdeného na smrť za zločiny proti ľudskosti, vraj nevykonala oficiálna popravčia čata zamestnancov ministerstva vnútra, ale členovia milície a ďalšie nepovolané osoby, ktoré sa votreli do tímu popravcov.

Agentúre Reuters to dnes povedal nemenovaný vysoký zdroj z irackého ministerstva vnútra. O "infiltrácii" neoprávnených osôb do popravčej komory hovoril podľa Reuters aj poradca pre národnú bezpečnosť Muvaffak Rubáí.

Tieto výroky zazneli v súvislosti s aférou, ktorá sa stále viac šíri okolo nelegálneho videozáznamu Saddámovej popravy, ktorý vyvoláva pobúrenie hlavne v radoch irackých sunnitov. Nelegálne šírené video nahraté na mobil možno násjť na internete. Iracká štátna televízia odvysielala len začiatok popravy a bez scén konfliktu s katmi. Verzia z mobilu je podstatne dlhšia, je ozvučená a zaznamenáva celú popravu až do momentu, keď sa pod Husajnom otvoria padacie dvere a diktátor leží s vykrúteným krkom na zemi. Je na nej tiež vidieť, že kati Husajna ponižovali a nadávali mu.

Jedného zo strážcov, ktorý mobilným telefónom nakrútil popravu bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna, dnes zadržali. Oznámil to poradca irackého premiéra Núrího al-Malíkího, ktorý si neželal byť menovaný. Identita muža nie je známa. Má ísť o človeka, ktorý dozeral na popravu a ktorého momentálne vypočúvajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu