Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Výbuch autobusu v Rusku zachytili na VIDEO: Po atentáte čiernej vdovy 6 mŕtvych a 33 zranených!

Za atentátom má stáť Naida Achijalovová.
Za atentátom má stáť Naida Achijalovová. (Zdroj: youtube, daily mail)

MOSKVA - Najmenej šesť ľudí včera zabil a ďalších 33 zranil výbuch v autobuse vo Volgograde na juhovýchode Ruska, ktorého páchateľkou bola pravdepodobne samovražedná atentátnička. Žena, ktorá mala trhavinu na svojom tele, bola podľa vyšetrovateľov vdovou po jednom z extrémistických vodcov. Jej dokumenty našla polícia neďaleko miesta explózie. Atentát podľa pozorovateľov len zvyšuje obavy o bezpečnosť zimnej olympiády v Soči.

Hovorca vyšetrovateľov Vladimir Markin ruským novinárom povedal, že páchateľkou bola so všetkou pravdepodobnosťou tridsaťročná Naida Achijalovová z Dagestanu. Preživší pasažieri autobusu vraj potvrdili, že explózia nastala bezprostredne po tom, čo žena do vozidla nastúpila.

Achijalovová bola podľa agentúry ITAR - TASS manželkou istého Dmitrija Sokolova, pohlavára extrémistickej skupiny z dagestanskej Machačkaly. Pár spoločne študoval na jednej z moskovských vysokých škôl, kde Achijalovová prestúpila k radikálnemu islamu a k účasti v extrémistickej bande zverbovala aj svojho muža. Za akých okolností Sokolov zomrel, ruské médiá neuvádzajú.

Podľa agentúry Interfax 28 z 33 zranených hospitalizovali, vrátane dieťaťa vo veku 18 mesiacov. Osem ľudí zápasí o život na jednotke intenzívnej starostlivosti; niektorí podľa webu denníka Kommersant prišli o ruky a o nohy. Lekári ale podľa hovorkyne volgogradského gubernátora dokázali zachrániť i pacienta, ktorého zasiahla skrutka z výbušného pásu atentátničky priamo do srdca.

Celkom v autobuse cestovalo 40 ľudí. Policajti podľa volgogradských médií našli na podvozku autobusu nevybuchnutý granát. Vo Volgograde explózia ochromila prakticky všetku mestskú dopravu. V meste a okolí vyhlásili s platnosťou od utorka trojdňový smútok.

Regionálne úrady podľa agentúry Interfax vyplatia pozostalým po milióne rubľov (asi 23-tisíc eur), ťažko ranení dostanú 400-tisíc rubľov a ostatní po 100-tisíc rubľoch. Gubernátor na najbližších 15 dní vyhlásil v celej oblasti "vysoký stupeň teroristického nebezpečenstva".

Veľký teroristický útok zažilo Rusko naposledy v januári 2011. Samovražedný útočník vtedy odpálil silnú nálož na moskovskom letisku Domodedovo, kde si výbuch vyžiadal 37 mŕtvych a 172 zranených, medzi ktorými boli aj cudzinci. V pozadí útoku stál podľa vyšetrovateľov vodca severokaukazských teroristov Doku Umarov. Bezprostredným pôvodcom atentátu bol podľa vyšetrovateľov Achmad Jevlojev, pochádzajúci z Ingušska.

Atentát v autobuse

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu