Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Rakúsko a Nemecko udrela zima: Sneh spôsobil obrovskú kalamitu!

Hochfilzen v rakúskom Tirolsku. Na balkónoch sú stále muškáty, ale krajina je pod snehom. Zobraziť galériu (4)
Hochfilzen v rakúskom Tirolsku. Na balkónoch sú stále muškáty, ale krajina je pod snehom. (Zdroj: SITA)

BERLÍN/VIEDEŇ - V Bavorsku napadol v noci na dnes prvý sneh a v alpských oblastiach spôsobil značné problémy. Popadané stromy zablokovali niektoré cesty a železnice, niekde zostali zatvorené všetky školy a tisíce domácností sú bez elektriny. V niektorých častiach Bavorska úrady vyzvali obyvateľov, aby radšej zostali doma a nikam nejazdili. Komplikácie sneh spôsobuje aj v susednom Rakúsku.

Kvôli snehovej nádielke odpadla dnes v bavorskom okrese Garmisch - Partenkirchen školská dochádzka vo všetkých tamojších materských škôlkach aj základných a stredných školách. Vedenie okresu apelovalo na občanov, aby zostali doma, pretože ťažký sneh spôsobuje pády stromov, ktoré ohrozujú chodcov aj motoristov.

Cestu prvej triedy medzi mestami Garmisch - Partenkirchen a Mittenwald zablokovalo 15 spadnutých stromov, a musela byť preto pre dopravu uzavretá. Polícia varovala vodičov, aby sa nevydávali na cesty najnižších tried, a tiež odporučila, aby radšej nikam nejazdili.

Sneh spôsobil problémy aj v ďalších oblastiach regiónu Horného Bavorska, ležiaceho na juhu najväčšej nemeckej spolkovej krajiny. V niekoľkých okresoch južne od Mníchova boli podľa serveru Focus Online prerušené dodávky elektriny, bez ktorej sa ocitli tisícky domácností. Výpadky majú aj železničné spoje.

"Z neba padá veľmi mokrý sneh, ktorý je mimoriadne ťažký," uviedol podľa serveru denníka Die Welt meteorológ Dominik Jung. Meteorológovia navyše očakávajú, že v polohách nad 700 metrov bude snežiť aj v sobotu. Varovali súčasne pred nebezpečenstvom poľadovice na cestách.

"Tento rok udrela zima nezvyčajne skoro a nezvyčajne prudko. Na juh od Mníchova môže miestami vzniknúť aj viac než dvadsaťcentimetrová snehová deka," upozornil Jung.

S bielou nádielkou sa potýka tiež rakúske Tirolsko. Tam sa dnes podľa Focus Online ocitlo bez prúdu okolo 22 000 domácností po tom, čo ráno padajúce stromy strhali elektrické vedenie zásobujúce asi 50 obcí. V noci na dnešok tam napadlo okolo 50 centimetrov snehu, čo ochromilo aj lokálnu železničnú dopravu a podobne ako v Bavorsku zostali zatvorené niektoré školy.

Boj jesene so zimou v Rakúsku.
Zobraziť galériu (4)
Boj jesene so zimou v Rakúsku.  (Zdroj: SITA)

Na Rakúsko a Nemecko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na Rakúsko a Nemecko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu