Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Utrpenie Slovenky v Británii: Vydali ju za Pakistanca ako sexuálnu otrokyňu!

Zábery z bezpečnostnej kamery v obchode: Azam Khan (v centre vpravo), Abdul Shinwary (dolu vpravo), Nusrat Khanová (vzadu vľavo) a obeť (v centre vľavo).
Zobraziť galériu (7)
Zábery z bezpečnostnej kamery v obchode: Azam Khan (v centre vpravo), Abdul Shinwary (dolu vpravo), Nusrat Khanová (vzadu vľavo) a obeť (v centre vľavo). (Zdroj: polícia)

LONDÝN - Kráľovský súd v anglickom Lancashire pomaly uzatvára prípad Slovenky (20), ktorá bola prepašovaná do Británie a predaná ako sexuálna otrokyňa. Podľa výpovedí bola pod vplyvom drog a unesená pred tým, než sa dostala do krajiny, kde ju násilne vydali za pakistanského predavača, ktorému hrozila deportácia. Pred ilegálnym svadobným obradom v mešite ju opili vodkou a pivom a jej nový "manžel" ju potom opakovane znásilnil v byte nad obchodom jeho rodiny, kde ju držali proti jej vôli.

Slovenku zachránila polícia v októbri 2012 po sérii razií na základe anonymného telefonátu v domoch v Burnley, Lancashire a Bradforde a domnieva sa, že niekoľkí miestni obyvatelia o všetkom vedeli, ale pred jej utrpením a strachom privierali oči. Ocitla sa tak medzi ženami unesenými z východnej Európy, ktoré potom predali prisťahovalcom túžiacim zostať v Británii za 6-tisíc libier (cca 7080 eur).

Žalobca Phillip Boyd sa na súde vyjadril, že mladá žena vôbec netušila, čo sa počas obradu v mešite deje, pretože nehovorila po anglicky. "S obeťou bolo zaobchádzané ako s tovarom," dodal.

Zábery z bezpečnostnej kamery: Shinwary a Khanová.
Zobraziť galériu (7)
Zábery z bezpečnostnej kamery: Shinwary a Khanová.  (Zdroj: polícia)

Denník Daily Mail informoval, že Imricha Bodora (45) a Abdula Shinwaryho (38) z Bradfordu uznal súd vinným z obchodovania s ľuďmi a z vykorisťovania. Bodora poslal do väzenia na deväť a Shinwaryho na desať rokov a tri mesiace. Petra Dzudzová (25), ktorá je uznaná z rovnakého zločinu, sa výšku trestu dozvie dnes.

Azam Khan (33), falošný ženích, ktorý nútil obeť do manželstva, bol uväznený na 12 rokov po tom, čo ho súd uznal vinným z obchodu s ľuďmi, znásilnenia, napadnutia a neoprávneného väznenia. Jeho teta Nusrat Khanová (40) dostala za obmedzovanie slobody trest vo výške deväť mesiacov s odkladom na dva roky. Kristina Makunová (37), ktorá sa priznala k obchodovaniu s ľuďmi, bude uväznená na 51 týždňov.

Keď Azamovi Khanovi hrozilo vyhostenie, dostal odporúčanie, aby si vzal Európanku a zabezpečil si tak vízum, ktoré mu dovolí v krajine zostať. Za Shinwarym ho poslal bratranec, ktorému vraj pomohol v rovnakej situácii.

Obeť, ktorá pochádza z rómskej komunity na východnom Slovensku, sa na jarmoku v istom zemplínskom meste v auguste minulého roka zoznámila Bodorom. Ten jej primiešal do alkoholu prášky na spanie, po ktorých omdlela a prebudila sa až v Londýne, než sa dostala do domu v Bradforde. Tam ju nútili vydať sa za Khana a intímne s ním žiť.

"Bála som sa, že by ma zmlátil. Videla som mu to na očiach. Mal veľmi nahnevaný pohľad. Premýšľala som, ako by som sa odtiaľto dostala, ale bála som sa odísť, pretože som nevedela, kam mám ísť," uviedla o Bodorovi na súde Slovenka, ktorú zadržiavali dva týždne, kým ju predali Khanovi a uskutočnil sa sobáš. Potom ju väznili v byte jeho tety a strýka, kde ju jej "manžel" trikrát znásilnil a dvakrát napadol. Oslobodila ju až októbrová razia.

S pomocou slovenských orgánov a katolíckej charity sa v januári vrátila späť domov, ale prišla do Británie opäť vypovedať. Polícii sa podarilo získať aj sobášny list z kutice, kde spala. "Som veľmi rada, že títo zlí ľudia idú do väzenia. To je to, čo som vždy chcela po tom, čo mi urobili. Ďakujem osobe, ktorá zavolala políciu. Bála som sa o svoj život. Všetko, čo som chcela urobiť, bolo vrátiť sa domov k svojej rodine na Slovensku," uviedla po súde obeť.

Sudca Jonathan Gibson uviedol, že dievčina bola zjavne náchylná k manipulácii a po únose zo Slovenska si veľa vytrpela. Najprv si vraj myslela, že ju odviedli do Česka za prácou, ale skončila v Británii, kde ju držali v rôznych domoch a predali ako nevestu, ktorá bola opakovane znásilnená.

Podľa sudcu budú Azam Khan a Abdul Shinwary po odpykaní trestu deportovaní späť do Pakistanu.

Imrich Bodor.
Zobraziť galériu (7)
Imrich Bodor.  (Zdroj: polícia)

Abdul Shinwary.
Zobraziť galériu (7)
Abdul Shinwary.  (Zdroj: polícia)

Azam Khan.
Zobraziť galériu (7)
Azam Khan.  (Zdroj: polícia)

Kristina Makunová.
Zobraziť galériu (7)
Kristina Makunová.  (Zdroj: polícia)

Petra Dzudzová.
Zobraziť galériu (7)
Petra Dzudzová.  (Zdroj: polícia)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu