Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozhovor s utajeným náčelníkom Talibanu: Sľubuje ešte viac krviprelievania!

Šéf hnutia Taliban v rozhovore pre denník Mirror.
Šéf hnutia Taliban v rozhovore pre denník Mirror. (Zdroj: Mirror)

BRATISLAVA - Návrat radikálneho hnutia Taliban k moci, islamský kalifát v Afganistane a ešte viac vojny a obetí. Reportér britského denníka Mirror sa dostal priamo do úkrytu náčelníka Talibanu a urobil s ním rozhovor. Zdá sa, že Taliban sa nezmenil a jediné po čom stále túži, je totalita islamu a krutovláda v Afganistane.

Náčelník sa predstavil falošným menom Quari Nasrullah a reportéra denníka Mirror prijal iba pod niekoľkými podmienkami. Nesmel vyzradiť, kde sa s Nasrullahom stretol. Nesmel sa nechať sledovať bezpečnostnými zložkami. Ak by podmienky porušil, šlo by mu o život. Z rozhovoru vyplynul hrozivý záver - Taliban iba čaká na to, kým sa medzinárodné vojská postupne stiahnu z Afganistanu. Nasrullah totiž očakáva, že s afganskou armádou si jeho teroristické hnutie ľahko poradí.

"Všetko to začalo útokom na Dvojičky v New Yorku. Odvtedy zomrelo 3.274 koaličných vojakov, z toho 444 Britov a 2.161 Američanov. Ďalšie tisícky sa vrátili zmrzačené," pripomína reportér Chris Hughes pôvod vojny.

Nasrullah odpovedal chladne: "Čo sa týka smrti vašich vojakov, keď cestujú tak ďaleko, aby bojovali vo vojne, určite ich nebudú vítať kvetmi. A budú aj umierať. Ak by som povedal, že mi to je ľúto len preto, aby som vás potešil, to by nebolo správne. Tisícky mojich mužov zomreli ako mučeníci. Ku vašim vojakom poviem len to, že my sme nešli bojovať do cudziny. Vojna je už taká," dodal údajný vodca Talibanu.

Nasrullah je presvedčený o tom, že Taliban obnoví svoju nadvládu v krajine. Mirror pripomína, že za vlády Talibanu sa v Afganistane koncali verejné popravy a mučenia, ženy nemali právo chodiť do škôl a radikálne hnutie ničilo umelecké diela, ktoré neboli v súlade s najprísnejším výkladom islamu.

Nasrullah hovorí odhodlane, no často si utiera pot, čo podľa novinára znamená, že sa ešte nestihol úplne zotaviť z horúčky Dengue.

Hughes sa snažil Nasrullaha presvedčiť o prínose otvorenia afganských škôl pre dievčatá a ženy. Tie sa začali otvárať až po zvrhnutí Talibanu. "Nech si pripisujú akékoľvek úspechy, ak nie sú v súlade s Koránom, nemôžeme ich prijať," tvrdí vodca. "Aj za starých čias sme mali školi pre dievčatá. Ale boli islamské a mali svoje hranice. Dievčenské školy boli vždy oddelené od chlapčenských. To, ako tieto školy spravuje NATO, nie je islamské, nepodporíme to," dodal Nasrullah.

Keď sa rozhovor skončil, Nasrullah si dal dole šatku z tváre a Chrisovi Hughesovi adresoval poslednú vetu. "Volá ťa k islamu. Chce, aby sa z teba stal moslim," povedal mu tlmočník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu